Kavram olgusu; dînî kavramların öğretimi, önemi ve sınırlılıkları üzerine

Necmettin Erbakan Üniversitesi

İnsanın doğumundan ölümüne uzanan süreçte onun dış dünyayı algılamasına; varlıklar, olaylar ile olgular arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt etmesine, olası zihinsel karmaşalardan korunmasına katkı sunan kavramlar, bu yönleriyle kancalara benzetilirler. Kavramlar aracılığı ile her düşünce, karşılık geldiği anlama uygun tarzda insan zihninde ilgili olduğu kancaya takılarak bir düzene kavuşur. Bu sebeptendir ki, okullarda yürütülmekte olan öğretim süreçlerinin en önemli aşaması, kavram öğretimidir. Okullarda kavram öğretimi, uzman öğreticiler eliyle, formal tarzda, bir sistem dâhilinde yürütülmeye çalışılsa da; öğrenen, öğretici, takip edilen strateji ve öğrenilecek kavram orijinli sınırlılıklar nedeniyle eksik veya yanlış öğrenmeler meydana gelebilmektedir. Kavram öğretimiyle ilgili bu sınırlılıklar, beşerî dil düzeni içerisinde ortaya çıkan kavramları, birtakım anlam olayları ile dönüştüren ve kendi sahasına dâhil eden din olgusu ve dînî kavramlar için de söz konusu olabilmektedir. Din öğretimi süreçlerinin doğru ve etkin planlanabilmesinde bu sınırlılıkların tespit edilerek uygun öğretim stratejilerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir.
In the process from the birth of man to his death; the concepts that contribute to the separation of similarities and differences between beings, events and phenomena and their protection from possible mental complexities are likened to hooks in these aspects. Through the concepts, each thought comes to the order in which it is attached to the hook that is related to the human mind. For this reason, the most important stage of the teaching processes in schools is concept teaching. Even though it is tried to be carried out within a system in formal form, it is aimed to teach concept in schools by expert instructors. Missing or incorrect learning may occur due to learning, teaching, followed strategy and limitations of concept origin to be learned. These limitations of concept teaching can be related to the concepts of religion and religion which transform and transform the concepts that occur within the human language system with a number of meaningful events. It is important to determine these limitations and to develop appropriate teaching strategies in order to plan the processes of religious education correctly and effectively.

Makale

Kavram, Kavram Öğretimi, Dînî Kavramlar, Din, Din Eğitimi, Concept, Concept Teaching, Religious Concepts, Religion, Religious Education

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Çetinel, H. (2019). Kavram olgusu; dînî kavramların öğretimi, önemi ve sınırlılıkları üzerine. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 47, 47, 89-113.

Koleksiyon