Bilyeli değirmenler ile üretilen yüksek mukavemetli tozların konsolidasyonunda temel hedef mekanik özelliklerinde önemli bir kayıp olmadan bu tozların birleştirilerek porozite içermeyen ürüne dönüştürülebilmesidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sıcak ekstrüzyon ile yüksek kayma ve basınca maruz bırakılan tozların porozite içermeden, teorik yoğunluklarında birleştirilebileceğini göstermiştir. Bu çalışmada sıcak presleme ve yüksek sıcaklıklarda çok geçişli eş kanallı açısal ekstrüzyon (ECAE - equal channel angular extrusion) teknikleri kullanılarak nano-kristalin Fe-Ni-Zr tozlarından konsolide edilmiş ferritik alaşımların üretimi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar sıcak presleme metodu ile teorik yoğunluğa ulaşılamadığını, ancak sıcak ekstrüzyon yöntemi ile yapısında porozite içermeyen ve teorik yoğunlukta malzeme üretilebileceğini göstermiştir. Konsolidasyon sonucunda mikroyapıda mikrometre seviyelerine ulaşan tane büyümesi gözlenmesine rağmen üretilen bu çeliklerin sertliği 4-6 GPa civarındadır.
The key characteristic of ball-milled powders consolidation process is to achieve densification and particle bonding without degradation in mechanical properties. Recent demonstrations of novel processing methods involving temperature, high shear and high pressure have shown promise for bonding high strength particulate materials. In this study, we report the ability of multi-pass high temperature equal channel angular extrusion (ECAE) and hot pressing to produce fully dense and well-bonded bulk Ferritic alloys from nanocrystalline FeNi-Zr powders. Subsequent microstructural characterizations indicate full consolidation via hot extrusion with grain growth to micron sizes. The consolidated alloys demonstrate an extremely high strength (4-6 GPa) at room temperature.

Toz metalurjisi, Mekanik alaşımlama, Tane büyümesi, Mekanik özellikler, Ekstrüzyon, ECAE, Powder metallurgy, Mechanical alloying, Grain growth, Mechanical properties, Extrusion

Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Kotan, H. (2016). Termal kararlılığı arttırılmış demir esaslı ferritik çelik tozlarının sıcak pres ve sıcak ekstrüzyon (ECAE) yöntemleri ile konsolidasyonu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31, 1, 171-179.