Necmettin Erbakan Üniversitesi

هذا البحث يتناول عن حياة الجاحظ الأديب المعروف في العهد العباسي ومؤلفاته, علاوة على ذلك جمع بعض الروايات الأدبية وما بقي من أثر الخلفاء والأمراء ومن أهل الشام في تفسير الشعر ونقده, وذلك من خلال كتابيه كتاب الحيوان والبيان والتبيين
Bu makale, Abbasi döneminin meşhur Arap edebiyatçılarından el-Câhiz'in hayatını ve eserlerini inceleyerek aynı zamanda edebî rivayetlerin toplanması ile halife, emirler ve Şam ehlinin şiir yorumu ve eleştirisindeki etkisini el-Câhiz'in iki önemli eseri Kitâbu’l-Hayevân ve el-Beyân ve't-Tebyîn bağlamında ele almaktadır.
Al-Jahiz who is the one of the most important poets in the era of Abbasid. This article deals with his life and works. Additionally collection of literary narrations and poetry reviews and criticism of the the caliphs, princes and inhabitants of Damascus are studied through the Kitab al-Hayawan and al-Bayan wa al-Tabyin.

Makale

الجاحظ, كتاب الحيوان, البيان والتبيين, الرواية الأدبية, بلادالشام, el-Câhiz, Kitâbu’l-Hayevân, el-Beyân ve't-Tebyîn, Edebî rivayet, Bilâdu'ş-Şâm, Al-Jahiz, Kitab al-Hayawan, al-Bayan wa al-Tabyin, Literary narrative, Biladu's-Sham

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Ergin, M. M. (2013). el-Câhiz hayâtuhû ve âsâruhû ve’r-rivâyetü’l-edebiyye fî Bilâdi’ş-Şâm min hilâli Kitâbi el-Hayevân ve’l-Beyân ve’t-Tebyîn. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 35, 35, 29-42.