21-07-2022

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmanın amacı, uzaktan eğitim sürecinde Beden Eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Bu genel amaç doğrultusunda, beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin; cinsiyet, yaş, mesleki kıdem ve eğitim durumları değişkenleri açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin uzaktan eğitime olan tutumlarını ve dijital okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla betimsel tarama yöntemi tercih edilmiştir. Betimsel tarama yöntemi, örneklem grubunun geçmişte veya günümüzde devam eden durumlarını, düşüncelerini, hislerini, tutumlarını ve görüşlerini nesnel bir biçimde betimlemeyi amaçlayan yaklaşımlar olarak açıklanmaktadır. Araştırmada betimsel karşılaştırma modeli çalışmaya katkı sağlamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında Konya geneli resmi ve özel eğitim kurumlarında görev yapan 309 beden eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi oluşturulurken, uygun örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Veri toplama araçları olarak "Kişisel Bilgiler Formu", "Dijital Okuryazarlık Ölçeği" ve "Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi için SPSS.26 programı ve MANOVA analizi kullanılmıştır. Araştırmamızda betimsel tarama yöntemi kullanılarak puan dağılımları incelenmiştir. ix Araştırmanın sonucuna göre yaş, cinsiyet ve öğretmenlerin kıdem durumu değişkenleri ile uzaktan eğitime olan tutumu alt boyutları arasında istatiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir (F6=.87, P>.05). Uzaktan eğitim alt boyutları incelendiğinde cinsiyet, yaş ve kıdem değişkenleri ile uzaktan eğitim tutum alt boyutları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir (P>.05). Öğretmenler cinsiyet, yaş ve kıdem ile dijital okuryazarlık arasında anlamlı etkileşim belirlenmemiştir (F12=.36, P>.05). Dijital okuryazarlık alt boyutları incelendiğinde cinsiyet ve yaş değişkenleri ile dijital okuryazarlık alt boyutları arasında anlamlı fark görülmemiştir. Kıdem değişkeninde ise tutum alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür (F4,285=.3.36, p<.05). Sonuç olarak Beden Eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile dijital okuryazarlıklarının yaş ve cinsiyet açısından önemli olmadığını, kıdem yılının 5 ile 10 yıl arasında olan öğretmenlerin uzaktan eğitimi daha verimli kullandıkları ve dijital okuryazarlık seviyelerinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
The objective of this research is to examine the relationship between the attitudes of Physical Education teachers towards distance education and rates of digital literacy according to certain variables. Along with this overall objective; the relationship between the attitudes of Physical Education teachers towards distance education and rates of digital literacy has been compared in terms of variables such as gender, age, professional seniority and educational status. In the study descriptive survey model has been preferred so as to determine the attitudes of Physical Education teachers towards distance education and the rates of their digital literacy. Descriptive survey method has been defined as an approach, which aims objectively to describe the status of sample groups both in the past and at present, as well as their thoughts, feelings, attitudes and views. In this respect, the research is descriptive comparison research. The study group of the research is 309 physical education teachers who worked at official and private educational institutions of all over Konya in 2021-2022 educational and academic years. Availability/Convenience sampling method has been used in order to form the sample of the research. "Personal Information Form", "Digital Literacy Scale" and "Distance Education Attitude Scale" have been used in order to gather data for the research. SPSS program and MANOVA analysis have been used in the study to determine the relationship between the attitudes of Physical Education teachers towards distance education and the rates of their digital literacy. Score distribution has been examined by using descriptive scanning method. According to the result of the research there has been no statistically significant difference between the variables of age, gender, seniority status and attitude towards education in lower dimensions (F6=.87, P>.05). In the analysis of lower dimensions of distance education, statistically no significant difference between the variables of age, gender, seniority status and attitude towards education in lower dimensions has been determined (F12=.36, P>.05). In the analysis of lower xi dimensions of digital literacy, no significant difference between the variables of age, gender, seniority status and attitude towards education in lower dimensions has been observed. However, in seniority variables statistically significant difference has been detected in the lower dimensions of attitude (F4,285=.3.36, p<.05). As a result, it was concluded that physical education teachers' attitudes towards distance education and their digital literacy are not important in terms of age and gender, teachers with 5 to 10 years of seniority use distance education more efficiently and their digital literacy levels are higher.

Uzaktan Eğitim, Dijital Okuryazarlık, Kıdem Yılı, Cinsiyet, Yaş, Eğitim Durumları, Distance Education, Digital Literacy, Seniority Years, Gender, Age, Educational Status

Dizlek, A. (2022). Beden Eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ile dijital okuryazarlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Konya.