Finansal risk yönetiminde karma dağılım modeli

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmada finansal risk yönetiminde karma dağılım modellerinin kullanımı incelenmiştir. Finansal risk hesaplama yöntemlerinden biri olan riske maruz değer (RMD) yönteminde, parametrik yaklaşımın uygulanmasında finansal verilerin normallik varsayımına uymadığı durumlarda karma dağılım yaklaşımı kullanılmaktadır. Çalışmada öncelikle finansal risk yönetimi ile ilgili temel tanımlamalar verilmiştir. Karma dağılım modellerinde parametrelerin en çok olabilirlik tahminlerinin elde edilmesi için gerekli olan EM algoritması ve bileşen sayısı seçimi için AIC ve BIC verilmiştir. Finansal risk analizi için farklı iki dağılımın karma modeli oluşturulmuştur. Karma dağılım modellerinin finansal risk analizindeki başarısı teknoloji ve telekomünikasyon veri setlerinden oluşan uygulamalarla ortaya konmuştur.
In this study the use of mixture distribution models in financial risk management is examined. In the Value at Risk (VaR) method, which is one of the financial risk calculation methods, mixture distribution approach is used in cases where the financial data does not comply with the normality assumption in the implementation of the parametric approach. In this study, basic definitions related to financial risk management are given. In mixture distribution modesl, EM algorithm which is necessary for obtaining maximum likelihood estimation of parameters, and AIC and BIC are given for selection of component number. A mixture model of two different distributions was developed for financial risk analysis. The success of mixture distribution models in financial risk analysis has been demonstrated by applications of technology and telecommunication datasets.

AIC, BIC, EM Algoritması, Riske Maruz Değer (RMD), Karma Dağılım Modeli, AIC, BIC, EM Algorithm, Mixture Distribution Model, Value at Risk (VaR)

Köroğlu, Y. (2019). Finansal risk yönetiminde karma dağılım modeli. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı, Konya.