Psikolojik tefsîr

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Psikolojik tefsîrin tarihi çok yenidir. Bununla birlikte psikoloji alanında yapılan Kur’ânî çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Psikolojik tefsire artan bu ilgi ve bu alanda çoğalan eser sayısına rağmen mezkur alanın metodolojisi hakkında yeterince çalışma yoktur. Psikolojik tefsîr alanındaki çalışmalar tecziî olmaktan ziyade, konulubilimsel tefsîr grubuna girmektedir. Bu çalışma genel tefsîr kurallarını ve psikolojik tefsîr alanında yapılan çalışmaları göz önünde bulundurarak bir psikolojik tefsîr usulü ele almaya çalışmaktadır. Ayrıca, psikolojik tefsîrin tanımı, konusu, gerekliliği ve eksik yönleri hakkında bilgiler vermekte; en sonda da Kur’ân’dan bazı örnekler üzerinde durmaktadır. Bu çeşit tefsîrlerin yazılması günümüzde bir ihtiyaç haline gelmiştir.
A psychological tafseer of Quran has not been wholly written yet. Until now, the studies concerning psychological tafseer would be regarded as topical-scientific tafseer. The history of that kind of tafseer is very much new. However, day after day, the number of Quranic studies in the field of psychology increases. While the interest and number are going up, there is no so much studies concerning the methodology. The present study addresses the methodology of psychological tafseer by regarding the general tafseer rules and the studies in the field of psychological tafseer. This article covers the definition, subject and essentiality of psychological tafseer and then gives some verses in the Quran. Thus, editing this kind of tafseer studies became inevitable.
يعتبر المدخل النفسي في تفسير القرآن الكريم مدخلا جديدا. ويزيد الاهتمام به يوما بعد يوم. وعلى الرغم من وفرة عدد الكتب المؤ لفة فيه إلا أ ن أصوله قليلة جدا. ويدخل هذا التفسير ضمن التفسير الموضوعي للقرآن الكريم. ويرتكز هذا المدخل النفسي في التفسير على قواعد أصول التفسير المعتبرة ونظريات علم النفس الحديثة. يحاول هذا المدخل أن يقدم تعري فا عن التفسير النفسي; موضوعه وأ هميته, وسبب ندرة أصوله ث م يقوم بتقديم بعض النماذج التطبيق ية بداية من سورة البقرة

Makale

Kur’ân, Tefsîr, Psikoloji, Yöntem, Konulu Bilimsel Tefsîr, Qur’an, Tafseer, Psychology, Methodology, Topical-Scientific Tafseer, القرآن الكريم, التفسير, علم النفس, أصول, موضوعي, التفسير العلم

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Kahraman, F. (2015). Psikolojik Tefsîr. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 40, 40, 103-138.