Bir Üniversite Hastanesi Öğrencileri, Araştırma Görevlileri ve Öğretim Üyelerinin El Hijyeni Hakkındaki Bilgi Düzeyleri

Amaç: Bu çalışmanın amacı bir üniversite hastanesi öğrencilerinin, araştırma görevlilerinin ve öğretim üyelerinin el hijyeni hakkında farkındalığı ve bilgi düzeyinin değerlendirilmesidir. Yöntemler: Bu çalışma bir üniversite hastanesinde okuyan 892 öğrenci, fakültemizde çalışan 243 araştırma görevlisi ve 131öğretim üyesi olmak üzere toplam 1266 kişi üzerinde yapıldı. Literatür taraması sonrasında hazırlanan anketler katılımcılara yüz yüze uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan 1266 kişinin 657 (%51.9)’si erkek, 609 (%48.1)’u kadındı. Çalışmaya katılan öğrencilerin %91’inin, araştırma görevlilerinin %73.2’sinin son 5 yıl içerisinde el hijyeni eğitimi aldığı saptandı. Araştırma görevlilerinin %23.1’inin, öğrencilerin %38.7’sinin son bir yıl içerisinde eğitim aldığı tespitedildi. Öğretim üyelerinin hiçbirinin son 5 yıl içerisinde el hijyeni eğitimi almadığı saptandı. Çalışmamızda son bir yıl içerisinde eğitim alanlarda bilgi düzeyi en yüksek bulundu (p0.001). Öğrencilerin bilgi düzeyi, araştırma görevlisi ve öğretim üyelerinden yüksek olarak tespit edildi (p0.01). Çalışmaya katılanların %54.2’si el hijyenine uyum oranını orta, %23.1’i iyi, %32.7’si kötü olarak değerlendirdi. Katılımcılar tarafından en çok doğrubilinen bilgi “her hastada eldiven değiştirilmelidir” iken en çok yanlış bilinen bilgi “eldiven giymek el hijyeni yerine geçer” olarak saptandı. Katılımcılar arasında el hijyenine uyumsuzluğun en önemli nedeni iş yoğunluğu olarak belirtildi. Sonuçlar: Hastanemizde el hijyenine uyumun artırılmasına yönelik olarak yapılan çalışmaların sürekliliğinin sağlanmasının ne kadar önemli olduğu ve ayrıca eğitimlerin hastanede çalışan tüm personele (özellikle de doktorlara) ulaştırılmasının gerekliliği gözlendi.
Objective: The purpose of this study is to assess the awareness and knowledge levels of the students, trainees and faculty members of a university hospital on hand hygiene. Methods: This study was conducted with a total of 1266 people, 892 students, 243 trainees and 131 faculty members studying or working at a university hospital. The questionnaires was prepared after a literature search, and was administered to the participants through face-to-face interviews. Results: Out of 1266 participants, 657 (51.9%) were male. Among them, 91% of the students and 73.2% of the trainees were found to have received hand hygiene training within the last 5 years; and 23.1% of the trainees and 38.7% of the students had received such training within the last year. None of the faculty members had received hand hygiene training within the last 5 years. Those who received training within the last year had the highest knowledge level (p0.001). The knowledge level of the students was found higher than those of trainees and faculty members (p0.01). Compliance with hand hygiene was rated moderate in 54.2% of the participants, good in 23.1% and poor in 32.7%. The information known correctly by most of the participants was “gloves should be replaced in every patient” and the information known incorrectly by the majority was “wearing gloves is a substitute for hand hygiene”. The major reason for noncompliance with hand hygiene was high workload. Conclusions: We found the importance of ensuring continuationof the efforts towards increasing compliance with hand hygiene in our hospital and that trainings should cover all the staffworking at the hospital (particularly the physicians).

El hijyeni, Sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonlar, Sağlık personeli, Hand hygiene, Health are associated infections, Health personnel

Klimik Dergisi

Q4

Demir, L. S., Aktuğ Demir, N., Sümer, Ş., Ural, O. (2018). Bir üniversite hastanesi öğrencileri, araştırma görevlileri ve öğretim üyelerinin el hijyeni hakkındaki bilgi düzeyleri. Klimik Dergisi, 31, 2, 106-109.