Gündelik hayatın olağan halde sürmesinde kişilerin problem çözme becerisinin etkisi önemlidir. İç iletişim sorgu sürecini doğru yönetebilen kişiler, problem çözme becerileri bağlamında diğerlerine göre avantajlı durumdadır. İnsana doğrudan hizmet sunacak sağlık meslek mensubu adayı Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri, problem çözme becerilerine sahipliği oranında başarılı olabilecektir. Çalışmada, bu nedenle Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne başlayan 68 birinci sınıf öğrencisine Problem Çözme Envanteri ile ailesi ve kendisinin sosyo-demografik yönlerinin tespitini içeren anket uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin problem çözme beceri algısı ortalamanın üstündedir. Yine sosyo-demografik bakımdan PÇE ortalamaları ile karşılaştırıldığında öğrencilerin görüşlerinin ciddi oranda benzeştiği tespit edilmiştir. Sadece aile tipi sorusuyla problem çözme ortalamaları bilimsel anlamda farklılık içermektedir. Geniş aileden gelenlerin problem çözme algısı daha olumsuz bulunmuştur. Gerek özel gerekse de mesleki hayatlarında başarı için öğrenciler daha sonra ki zamanlarda problem çözme becerileri bakımından izlenmelidir.
The effect of individuals' problem solving talents is important to maintain daily life in normal course. Individuals that can manage the questioning period of intrapersonal communication are more advantagous than others as to problem solving talents. The higher rate of problem solving talents they have, the more successful the students of Health Sciences Faculty as candidates of healthcare professionals to serve public directly will become. So, 68 first-year students in Health Sciences Faculty underwent Problem Solving Inventory and a questionnaire including students and their families' sociodemographic features. According to our findings, the perception of problem solving talents in students is more than average. Also, compared to mean PSI scores as to socio-demographic features, students' views were detected to be seriously similar. A scientific difference is present only between family type and mean problem solving. The perception of problem solving of those from extended families was found as negative. For students' success in favour of both private and professional lives, students should be followed in later periods as to their problem solving talents.

Problem çözme, İç iletişim, Çatışma, İletişim, Problem solving, Intrapersonal communication, Conflict, Communication

Selçuk İletişim

Uludağ, A., Karadağ, Ş., Veysel , Ç. (2014). Sağlık bilimleri fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin problem çözme durumu: İç iletişim bağlamlı bir değerlendirme. Selçuk İletişim, 8, 3, 35-54.