Amaç: Sigara kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzereçeşitli sağlık sorunları için önemli bir risk faktörüdür. Plazma aterojeniteindeksi (PAİ) koroner ateroskleroz/kardiyovasküler riskini yansıtır.Bu çalışma sigaranın, metabolik sendrom ve PAİ üzerine etkisinideğerlendirmek için yapılmıştır.Yöntemler: Olgu-kontrol tipindeki bu çalışma 18 yaş ve üzeri 1110hastanın dosyaları retrospektif olarak taranarak yapıldı. Çalışmayauygun olan 900 hastanın dosyası incelendi (900/1110). Metaboliksendrom tanısı Ulusal Kolesterol Eğitim Programı (NCEP) Yetişkin TedaviPaneli III (ATP III) kriterlerine göre konuldu. PAİ’leri hesap makinesikullanılarak hesaplandı.Bulgular: Katılanların yaş ortalaması 36,0211,72 idi. Katılımcıların%51,2’si (n461) kadın, %72,6’sı (n653) evli, %35,6’sı (n320)üniversite mezunu, %32,0’ı memur (n288), %53,6’sı (n482) sigaraiçmekteydi. Metabolik sendrom sıklığı %26,4 olarak (n238) bulundu.Metabolik sendrom ile sigara içme durumu arasında istatistikselolarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p0,05). PAİ sigara içen bireylerdeiçmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı(p0,001). Metabolik sendromu olanlarda PAİ’nin istatistiksel olarakdaha yüksek olduğu bulundu (p0,001).Sonuç: Sigara içiciliği ateroskleroz ve kardiyovasküler açısından ciddibir risk faktörüdür. Çalışmamızda PAİ sigara içen bireylerde içmeyenleregöre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı. Fakatmetabolik sendrom ile sigara içme durumu arasında istatistiksel olarakanlamlı bir fark saptanmadı.
Aim: Smoking is an important risk factor for various health problems,especially cancer, heart and lung diseases. atherogenic index of plasma(AIP) reflects the coronary atherosclerosis/cardiovascular risk. Thisstudy was conducted to evaluate the effects of smoking cigarette onmetabolic syndrome and AIP.Methods: In this case-control study, records of 1110 patients aged18 years and older were retrospectively evaluated. Files of 900 eligiblepatients were examined (900/1110). Metabolic syndrome wasdiagnosed according to the National Cholesterol Education Program(NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III) criteria. AIP was calculatedusing a calculator.Results: The mean age of the subjects was 36.0211.72 years. 51.2%(n461) were women, 72.6% (n653) were married, 35.6% (n320)were university graduate, 32.0% (n288) were civil servants, and53.6% (n482) were smoking. The frequency of metabolic syndromewas 26.4% (n238). There was no statistically significant differencebetween metabolic syndrome and smoking status (p0.05). There wasa statistically significant relationship between AIP and smoking status(p0.001). AIP was found to be statistically higher in patients withmetabolic syndrome (p0.001).Conclusion: Smoking is a serious risk factor for atherosclerosis andcardiovascular disease. In our study, AIP was found to be significantlyhigher in smokers than in non-smokers. However, there was nostatistically significant difference between metabolic syndrome andsmoking status.

Genel ve Dahili Tıp, Sigara, Metabolik Sendrom, Plazma Aterojenite İndeksi, Smoke, Metabolic Syndrome, Atherogenic İndex Of Plasma

Haseki Tıp Bülteni

Kutlu, R., Öksüz, A. (2018). Sigaranın Metabolik Sendrom ve Plazma Aterojenite İndeksi Üzerine Etkisi: Bir Olgu Kontrol Çalışması. Haseki Tıp Bülteni. 56, 1, 50-57.