Necmettin Erbakan Üniversitesi

Zâhid el-Kevserî (m. 1879-1952), Mısır’da bulunduğu dönemde (1922-1952) icâzetnâme örneği olarak hazırladığı et-Tahrîru’l-vecîz fîmâ yebtegîhi’l-müstecîz adlı meşyeha, diğer bir adıyla fehrese türündeki eserinde, uhdesinde bulunan isnadları ve silsilelerindeki bazı âlimlerin biyografilerini tanıtmıştır. Eser, Kevserî’nin hocaları, rivayet izinleri ve isnadlar açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Kevserî’nin meşyehası, İstanbul ve çevresinde son dönem Osmanlı âlimleri arasında mütedâvel olan isnadların kaynağı ve bölgedeki tarihçesi hakkında önemli bilgiler ihtivâ etmektedir. Bu çalışmada, Kevserî’nin icâzetnâmesinde yer alan isnadların İstanbul özelinde Osmanlı Anadolu’sundaki tarihçesi araştırılıp, son dönemdeki rivayet birikiminin ilk dönemlere kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olup olmadığı hususunda bir kanaate ulaşılmaya çalışacaktır.
At the time Zahid al-Kawthari (1879-1952) was in the period in which Egypt (1922- 1952), he prepared a book as an example of Ijazah: entitled “al-Tahrir al-Wajiz fi ma yabtagih al-Mustajiz”. He introduced in this booklet narration chains and the lives of his teachers and Hadith scientists in those chains from the Ottoman period. This booklet is a great richness in terms of the content and names of al-Kawthari’s teachers and thier Ijazah and chains. Because al-Kawthari’s chiefdom contains important information about the hadith narration chains taken from hadith scientists in Istanbul area. So, in this work, the history of asanids in and Istanbul will be explored, and a contentment will be reached whether that these narrations date back to the early beggings of the Ottoman period or not.
زاهد الكوثري في فترة إقامته في مصر ما بين عام 1922 م إلى 1952 م ألف كتيبا عن إجازات مشايخه له وبمعنى آخر فهرسا اسمه " التحرير الوجيز فيما يبتغيه المستجيز", و عرَّف في هذا الكتيب سلاسل كبير الروايات وحياة بعض العلماء من مشايخه وممن هم في سلاسل الإسناد. وهذا الكتيب غنى بمحتوى يحتوي على معلومات كثيرة لأسماء أساتذة الكوثري وإجازاتهم وأسانيدهم, لأن مشيخة الكوثري احتوت على معلومات مهمة لسلاسل الروايات ومنابعها وتاريخها التي انتشرت بين العلماء العثمانيين في منطقة استانبول وما حولها في أواخر العهد العثماني. وفي هذا العمل س ُ يبحث تاريخ الأسانيد في إجازات الكوثري ضمن منطقة الأناضول واستانبول, ويتوصل إلى قناعة أنه : أهذه الروايات ممتدة ومتجذرة من نهاية الدولة العثمانية إلى فترة بدايات الدولة العثمانية أم لا

Makale

Kevserî, İcâzetnâme, İsnad, Osmanlı Hadis Çalışmaları, Kawthari, Ijazah, Isnad, Ottoman Hadith Studies, الكوثري, الإجازة, الإسناد, الدراسات الحديثية العثمانية

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Ayaz, K. (2015). Zâhid el-Kevserî’nin icâzetnâmesinde yer alan isnadların Osmanlı Anadolu’sundaki tarihçesi. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 40, 40, 63-102.