Necmettin Erbakan Üniversitesi

Bu araştırmada resm-i mushaf hakkındaki görüşleri verip Kur’ân-ı Kerim’in resm-i mushafa indirgenmesini irdeliyor ve bunun yanlış bir tutum olduğunu açıklıyoruz. Kur’ân-ı Kerim ve kıraatlerin özdeşleştirilmesine de katılmıyor, bunu biraz aşırı buluyoruz ve daha mu’tedil olduğunu düşündüğümüz başka bir görüş sunuyoruz. O da şudur: Kur’ân-ı Kerim’in günümüze kadar yazılı bir vesika olarak ulaşmasını sağlayan Kur’ân hattının yanı sıra şifahî naklin de önemli bir yeri vardır. Biz, kıraat imamlarının ittifak ettiği okuyuş vecihlerinin “mütevâtir kıraat” olarak, ihtilâf ettikleri okuyuşların ise “meşhur kıraat” olarak isimlendirilmesinin uygun olacağını öneriyoruz.
This paper gives the various approaches about rasm al-mushaf and evaluates the reduction of the Qur’ân to only rasm al-mushaf and explains that this view is wrong. On the other hand, we also do not agree on an equation between the Koran and the readings and see this as an extreme opinion and offer another more moderate opinion. Accordingly, like the written form, the oral transfer has also an important role in transporting the Qur’an up to the present. Hence, we suggest that the readings that reached a concensus by the imams should be regarded “mutavatir” whereas those which lead to disagreement in the recitation should be called “mashhoor” (famous).
نذكر في هذا البحث آراءً حول رسم المصحف وننقد رأي القرآن الكريم منزلة رسم المصحف ونبيِّن الخطأ نراه أكثر فيه. ولا نوافق أيض اً على التسوية بين القرآن الكريم والقراءات ونشعر فيها بشيء من الإفراط ونعرض رأيا اعتدالا. وهو أن للرواية الشفوية مكانةً كبيرةً في صحة القرآن الكريم إلى جانب الخط الذي تكفل له بوصوله باسم "القراءة المتواترة كوثيقة مكتوبة إلى يومنا هذا. ونحن نقترح أن وجوه القراءات التي اتفق عليها القراء جديرة بينما التي اختلفوا فيها تجدر تسميتها ب"القراءة المشهورة".

Makale

Kur’ân, Resm-i Mushaf, Kıraat, Mütevatir, Meşhur, Qur’an, Rasm al-Mushaf, Qur’an Readings, Mutawatir, Mashhoor, القرآن الكريم, رسم المصحف, القراءات, المتواتر, المشهور

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Öğmüş, H. (2015). Resm-i mushaf bağlamında Kur’an ve kıraat ayrımı (Harekenin tekâmülüne kadarki süreç çerçevesinde bir değerlendirme). Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 39, 39, 9-28.