Kolorektal Kanserli Hastalarda DNMT3B Gen Polimorfizm Sıklığı

Amaç: Kolorektal kanser (KRK) genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilen, dünyada en fazla karşılaşılan gastrointestinal tümörlerden biridir. Sigara, alkol, sağlıklı olmayan beslenme biçimi, kanserojenik ajanlara maruz kalma, düşük methionin ve folat alımı gibi nedenlerle kolorektal kanser gelişebilir. DNA metilasyonu, CpG dinükleotidinde yer alan sitozinin 5' bölgesine bir metil grubu eklenmesiyle oluşan bir epigenetik modifikasyondur. DNA hipometilasyonu onkogenleri aktive eder ve kromozom yapısının kararlılığını yitirmesine neden olurken, DNA hipermetilasyonu tümör baskılayıcı genlerin susturulmasına yol açar. DNA metilasyonu DNA metiltransferazlar (DNMT) tarafından oluşturulur ve DNMT1, DNMT3A ve DNMT3B olarak adlandırılan 3 enzim grubu tarafından düzenlenir. Bu çalışmada DNMT3B gen bölgesinde yer alan 3 polimorfik bölge incelenerek hastalığın patogenezi üzerinde etkili olup olmadığının ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 98 kolorektal kanser hastası ile 96 sağlıklı kontrol olgusunda DNMT3B geninin rs2424913, rs1569686 ve rs2424908 olmak üzere üç tekli nükleotid değişimi (SNP) değerlendirildi ve genotipleme PCR-RFLP yöntemi ile gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışılan üç polimorfizmin genotip ve allel frekansları kolorektal kanser hastaları ve kontrol olguları arasında önemli bir farklılık göstermedi (P0.05) Sonuç:Eldeedilen veriler DNMT3Bgenininrs2424913, rs1569686ve rs2424908 polimorfizmlerinin kolorektal kanser etyopatogenezi üzerinde primer bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir.
Objective: Colorectal cancer (CRC) is one of the most common gastrointestinal tumors depending on genetic and environmental factors. In addition, smoking, unhealthy diet habit and environmental carcinogenic agents are also the assumed risk factors of CRC, such as alcohol, low methionine, low folate diets. DNA methylation, a major epigenetic modification involving the addition of a methyl group to the 5? position of a cytosine in a CpG dinucleotide, maintains chromosomal stability and regulates gene expression and has been reported to play a significant role in the development and progression of various cancers. DNA methylation is typically mediated by DNA methyltransferases (DNMTs), specifically DNMT1, DNMT3A and DNMT3B. In this study we aimed to investigate whether DNMT3B gene polymorphisms have any effect on the pathogenesis of colorectal cancer. Materials and Methods: The study group consisted of 98 colorectal cancer patients and 96 healthy controls. Three SNPs of DNMT3B gene, rs2424913, rs1569686 and rs2424908 were genotyped by PCR-RFLP technique. Results: When genotype and allele frequencies of three SNPs compared between patients and controls, p values ranged from 0. 08 to 0.98. Conclusions: The results of study show that rs2424913, rs1569686 and rs2424908 polymorphisms of DNMT3B gene have not a primer effect on pathogenesis of colorectal cancer

Cerrahi, Kolorektal Kanser, DNMT3B Geni, Polimorfizm, Colorectal Cancer, DNMT3B Gene, Polymorphism

Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Taşdemir, P., Dursun, H. G., Küçükkartallar, T., Zamani, A. G. (2015). Kolorektal Kanserli Hastalarda DNMT3B Gen Polimorfizm Sıklığı. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 29, 2, 75-78.