Sağlık Çalışanlarına Şiddet Haberlerinin Çerçeveleme Yaklaşımı ile İncelenmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Toplumsal yaşamda şiddet olaylarının artması, yaşamın her evresine yayılması ve her kuşaktan insanı tehdit etmeye başlaması, şiddet konusunu farklı boyutlarıyla inceleme gerekliliğini beraberinde getirmiştir. Özellikle şiddet olgusunun medyada temsili, sosyal bilim çevrelerinde son dönemde sıklıkla tartışılan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Benzer bir motivasyonla kurgulanan bu çalışma ise sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin medyada nasıl sunulduğunu çerçeveleme yaklaşımı üzerinden tartışmayı amaçlamaktadır. İçerik çözümlemesi yönteminin kullanıldığı araştırmada, Türkiye’de en çok takip edilen internet haber siteleri taranarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberleri incelenmiştir. Çalışmanın kuramsal kısmından hareketle hazırlanan kodlama cetveli yardımıyla 12 farklı internet haber sitesinde yer alan toplam 130 farklı haber mercek altına alınmıştır. Buna göre sağlık çalışanlarının ana aktörü olduğu şiddet haberlerinin medyadaki sunumuna bakıldığında; ağırlıkla şiddeti meşrulaştıran bir çerçeveyle ve sorumlu bir yayıncılık çizgisinden çok uzak bir çizgiyle haberlerin okuyuculara aktarıldığı dikkat çekmektedir.
The increase in violence in social life, its spread to every stage of life and threatening people from every generation brought the necessity of examining the issue of violence from different dimensions. Particularly, the representation of violence in the media is among the topics that have been frequently discussed by social scientists recently. This study, which was designed with a similar motivation, aims to discuss how the violence against health workers is presented in the media through the framing approach. The study using the content analysis method, by scanning the most followed internet news sites in Turkey and examines the news of violence against healthcare workers. The study examines a total of 130 different news on 12 different internet news sites with the help of coding scale derived from the theoretical part of the study. Accordingly, the analyzes of the media presentation of violence news in which health workers are the main actors indicate that the news is conveyed to the readers with a framework that mostly legitimizes violence and can be considered far from a responsible publishing approach.

Şiddet, medya, temsil, sağlık çalışanları, Violence, media, representation, health workers

Küçükavcı, N. (2021). Sağlık çalışanlarına şiddet haberlerinin çerçeveleme yaklaşımı ile incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı, Konya