Toplam Faktör Verimliliğinin Belirleyicileri Üzerine Ampirik Bir İnceleme: Seçilmiş OECD Ülkeleri Örneği

Günümüzde, ülkelerarası gelir ve ekonomik büyüme farklılıklarının önemli bir kısmı verimlilikte ortaya çıkan farklılıklardan kaynaklanmaktadır. İktisadi büyüme odaklı politikalar çerçevesinde verimliliği belirleyen unsurların incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, toplam faktör verimliliğinin potansiyel belirleyicilerini analiz etmektir. Bu kapsamda beşeri sermaye, Ar-Ge, ticari dışa açıklık ve ileri teknolojili ürün ithalatının toplam faktör verimliliği üzerindeki etkileri seçilmiş 12 OECD ülkesine ait 1993-2014 yılları arası dönemde ekonometrik olarak incelenmektedir. Analiz sonucu elde edilen bulgular Ar-Ge, ticari dışa açıklık ve ileri teknoloji ürün ithalatının verimlilik artışlarında önemli birer belirleyici olduğunu gösterirken, beşeri sermayeye ilişkin anlamlı bir bulguya rastlanmamıştır.
In recent years, it can be argued that a significant part of the cross-country differences in income and economic growth mostly arise from the differences in productivity levels. Thus, the examination of the sources of productivity is an important issue in the context of growth-oriented policies. This study aims to investigate potential determinants of total factor productivity. In this respect, the effects of human capital, R&D, trade openness and high technology product imports on total factor productivity are analyzed across the selected 12 OECD countries for the 1993-2014 period. The findings of the analysis show that R&D, trade openness and high-technology imports are important determinants of productivity growth. Also, the results indicate no significant evidence for human capital.

Toplam faktör verimliliği, Ar-Ge, Ticari dışa açıklık, İleri teknoloji ürün ithalatı, Beşeri sermaye, Panel eşbütünleşme

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi

Gömleksiz, M., Şahbaz, A., Mercan, B. (2017). Toplam faktör verimliliğinin belirleyicileri üzerine ampirik bir inceleme: Seçilmiş OECD ülkeleri örneği. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12, 2, 65-82.