Güney Mehcer şiirinde hümanizm eğilimi: Hüsnü Gurâb örneği

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Bu makale, şöhret bulamamış ve ünleri yayılmamış Güney Mehcer şairlerinden Hüsnü Gurâb’ın şiirindeki hümanizm fikrini ele almaktadır. Makalede bazı doğu halklarının gurbet ve yoksulluk acılarından başka bir şey bulamadıkları, saygın bir hayat yaşama arayışıyla Amerika’ya yaptıkları göçler ve orada patlak veren hümanisttik eğilimler işlenmiştir. Ardından şiirlerinde insan ve insana dair problemlere verdiği önem açıkça görülen hatta benimsediği ve şiirlerinde kullandığı en önemli ilkelerinden birisi hümanisttik eğilimler olan Hüsnü Gurâb tanıtılmış, kendisini diğer şairlerden ayıran özelliklerine yer verilmiştir. Daha sonra şiirlerinde üzerinde durduğu kadın meselesi, yoksul, iyi ve edebiyatçı insan vb. hümanisttik eğilimin belirtileri sunulmuş, şair Hüsnü Gurâb’ın divanının genel karakterini oluşturan hümanisttik renk bilimsel bir araştırmanın gerektirdiği şekilde bütüncül bir metot takip edilerek açığa çıkarılmıştır.
The article deals with the idea of humanism in the poetry of Hosni Ghorab, one of the Southern Mahjar poets who did not obtain their share of fame and well-known reputation.I presented to the research with a glance spoke about migration of some people from the East to the Americas. They were searching about good life, however they found nothing but bitterness of alienation and poverty. So, their humanitarian impulses came to my mind, and I want to speak about them in this article. Then I introduced Hosni Ghorab, who I saw the bright image of a human in his poems and his interest in humanity problems. Humanism seemed to him as one of his important principles that headopted and harnessed his poetry to; I observed characteristics that distinguished him from others. Then I presented the manifestations of humanism in his poems such as the issue of women, the poor and the good man, and the writer. I concluded results that revealed the humane approach which was obvious in Hosni Ghorab's poet Diwan. In my research, I proceeded with the integrated approach according to the requirements of the scientific material collected from its original sites.

Makale

Hüsnü, Hümanizm, İnsan, Fakir, Edebiyatçı, Hosni, Ghorab, Mahjar, Humanism, the Human, The Poor, The Writer, الأدي, الفقير, الإنسان, النزعة الإنسانية, سني

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Al-Younes, H. (2020). En-Nez’atü’l-İnsaniyye fi’ş-Şi’ri’l-Mehceri’l-Cenubi- Hüsni Gurab örneği. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 49,49, 231-257.