Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Avrupa'da, hâlihazırda sayıları beş milyonu geçmiş olan Türk nüfusu ve bu nüfusun Türkiye'yi temsillerini değerlendirmek, konunun önemi düşünüldüğünde akademik çalışmalara sayıca az konu olmuştur. Türk Diasporası, gücünün farkına varamamış ve örgütlenerek kendisine aleyhtar olan diğer diasporalara karşılık vermekte başarısız olmuştur. Sadece Avrupa'da değil yurt dışındaki tüm Türk varlığının sesini duyurabilmesindeki en önemli yol ise ekonomide ve siyasette söz sahibi olmalarıdır. Bu noktada Türk Diasporasını dünyanın önde gelen diasporaları olan Yahudi veya Ermeni diasporasından ayıran en önemli nokta varlıklarını siyaset ve ekonomi alanlarında hissettirememeleridir. Dünyada başarılı bir Türk Diasporası sadece ekonomik yolla Türkiye'ye ve bulundukları ülkede kendilerine katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda sözde Ermeni soykırımı meselesinde olduğu gibi Türk dış politikasındaki bazı temel sorunların çözümünde rol oynayacaktır. Bu sayede tarihi gerçeklerin su yüzüne çıkmasında sadece Ermeni ve Rum lobilerinin tasarrufu olması engellenecektir. Bu değerlendirmeler ve incelemeler ışığında görülmektedir ki, Avrupa'da güçlü bir Türk Diasporası oluşturulmasıyla birlikte özellikle terör karşısında Türkiye'yi insan hakları ihlali yapmakla itham eden Avrupa lobilerine karşı Türkiye'nin daha savunmacı bir duruşu olabilecektir. Tez çalışması Hollanda örneği üzerinden Türkiye – AB ilişkileri çerçevesinde diaspora faaliyetlerini analiz etmektedir. Hollanda'nın gerek Türk nüfusun mevcudiyeti gerekse AB'nin kurucu altı ülkesinden biri olarak Avrupa siyasetindeki başat konumu bu ülkenin seçilme gerekçesini açıkça ortaya koyar niteliktedir.
Turkish presence in Europe is already more than five million, and academic studies about this subject are relatively few compared to the importance of the subject. Turkish diaspora fails to realize its power although it could have been succeeded much more. If only Turkish diaspora organized better worldwide, Turkey would have the chance to be stronger both economically and politically in the world. In order to become more popular, it should first have the right to comment on politics and economy. The main factor that differentiates Turkish diaspora from Jewish and Armenian diaspora is the lack of feeling its presence. A successful and powerful Turkish diaspora is needed not only for economical contribution to Turkey and the country they live in, but also to help solving some problems of Turkish foreign policy like the Armenian problem. By this way, it will be prevented that some historical truths depend on the defences of Armenian and Greek lobbies. With these evaluations it is suggested that with establishing a powerful Turkish lobby in Europe, Turkey can stand more powerful against European lobbies that give support to terror and by the way Turkey will have a word in world politics. This thesis evaluates Turkish diaspora by examining the case of the Netherlands, where the Turkish existence is highly visible plays important role in the EU politics as being among the founding six member countries of the union.

Doktora Tezi.

Diaspora, Avrupa, Türkiye, Avrupa Birliği, Göç, Europa, Turkey, Europa Union, Migration

Ökten Sipahioğlu, B. (2019). Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri bağlamında Avrupa'da Türk Diasporası: Hollanda örneği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.