Konya'daki mânevi halk inançlarının dinler tarihi açısından tahlili

1985

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Konya, tarih öncesinden başlayarak birçok medeniyetlerin merkezi olmuş ve çeşitli kültürleri nesilden nesile aktarmıştır. İşte Konya bu zengin tarihi içinde çok zengin bir folklor merkezidir. Dokuz yüz yıla yakın bir zaman Türk-İslam kültürünü bağrında besleyen Konya, haklı olarak Türk folklorunun en eski merkezlerinden birini teşkil etmektedir. işte bu Milletlerarası Bilim Kongresinde bu zengin folklor merkezinde hala Konya halkının yaşattığı, ümit bağladığı, içine ve yaşayışına sindirdiği ''Manevi Halk inançları'' hakkında size azda olsa; bilgi vermek istiyorum... Şüphesiz halk inançları konusu, hayatın bütün safhalarını kapsayan çok geniş bir alanı içine almaktadır. Konya halkının büyük bir kısmının canla başla bağlandığı bu manevi halk inançları, İslam inancının yanında yaşamakta;· halk kendini zaman zaman bu inançlara teslim etmektedir. Özellikle kadınların daha titiz bir şekilde özen gösterdikleri halk inançları, belki de onların sayesinde daha sonraki nesillere aktarılmaktadır.

Makale

Konya, Manevi Halk İnançları, Dinler Tarihi, Spiritual Folk Beliefs, History of Religions

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Aydın, M. (1985). Konya'daki mânevi halk inançlarının dinler tarihi açısından tahlili. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1, 1, 19-35.