Türk İdare Teşkilatında Bağlı Ortaklıklar

Bağlı ortaklıklar çoğunluk payı kamuya ait anonim şirketler olarak kendine has bir hukuki yapıya sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucu bağlı ortaklıkların öğretide bağımsız bir şekilde konusunu teşkil ettiği bir çalışmaya rastlanılamadı. Hâlbuki bağlı ortaklıklar, kamunun çoğunluk paylarına sahip olduğu bir anonim şirket olarak oldukça ilginç bir hukuki statüsü bulunduğu izlenimi vermektedir ve ayrı bir incelemeye muhtaçtır. Bu çalışmada bağlı ortaklıkların Türk İdare Teşkilatı içerisindeki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra bağlı ortaklıkların idari yapısı, personel rejimi, denetimi ve özelleştirilmesiyle ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Yapılan araştırmalarda bağlı ortaklık ile ilgili mevzuatta düzenli bir birlik olmadığı görülmüştür. Hukuki belirlilik açısından bu eksikliğin giderilmesi elzem görülmektedir.
Dependent partneship which is majority interest has a unique legal structure as a public joint stock companies. Research results that are on dependent partnership have not been studied enough in order to form the subject independently in the doctrine. Whereas dependent partnership is a very interesting legal status as a joint stock company owned by the government of the majority, it is in need of a separate review. The place and importance of the dependent partnership in Turkish Administrative Organisation were determined in this study. Afterwards relevant explanation about administrative structure, personnel policy, control and privatization of dependent partnership are evaluated. Research result that legislation about dependent partnership has not been shown to be a regular troops. In terms of legal certainty remedy this deficiency are essential.

Bağlı ortaklık, Özelleştirme, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Dependent partnership, Privatization, State-owned enterprises

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Durdu, M. (2017). Türk İdare Teşkilatında bağlı ortaklıklar. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, 3, 793-817.