Necmettin Erbakan Üniversitesi

Hadislerin tedvin ve kısmen tasnif dönemine denk gelen hicrî II. asır, hadis tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Hadis ve birçok alt dalının kaide ve ıstılahları bu dönemde ortaya çıkmaya başlamıştır. Özellikle hicrî ikinci asrın ikinci yarısında vefat etmiş olan birçok alim, hadis ilminin temellerini atmışlardır. Süfyân es-Sevrî bu alimlerden biridir. Bu çalışmada hadis ilmine ve usûl-i hadise dair görüşleri tespit edilerek Sevrî’nin hadis ve hadis usûlü açısından önemi ortaya konulacaktır. Ayrıca Sevrî’nin görüşleri çerçevesinde, hadis usûlü ilminin erken dönemde ortaya çıkışı üzerinde durulacaktır.
The Hijri second century, which coincided partly with the period of collection and classification of hadiths, has an important place in terms of history of hadith. Principles and locutions of hadith and it’s many sub-branches began to emerge in this period. Especially the scholars who died in the second part of the hijri second century laid the foundations of the science of hadith. Sufyan al-Sawri is one of these scholars. In this study, determining views of Sawri on science of hadith and it’s methodology will be exposed along with their importance in terms of science of hadith and it’s methodology. The focus will also be on the emergence of science of hadith methodology in earlier period in accordance with the opinions of Sufyan.
إن القرن الثاني الهجري المقابل لعهد تدوين الأحاديث وتصنيفها جزئيا له مكانة هامة بالنسبة لتاريخ علم الحديث. فقد من قواعد الحديث ومصطلحاته وفروعه. ووضع أسسه ُ العديد من العلماء الذين توفوا في النصف ٌ بدأ يظهر فيه كثير الثاني من العصر الثاني للهجري خاصة. وسفيان الثوري واحد من هؤلاء العلماء. وتتناول هذه ُ الدراسة أهمية الثوري في علم الحديث وأصوله بالكشف عن أرائه في هذا المجال. وتتركز على ظهور علم أصول الحديث في عهد مبكر في إطار أراءالثوري

Makale

Süfyân es-Sevrî, Hadis, Usul, Hicrî ikinci asır, Hadis tarihi, Sufyan al-Sawri, Hadith, Methodology, Hijri second century, History of hadith, سفيان الثوري, الحديث, أصول, القرن الثاني, تاريخ الحديث

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Engin, S. (2014). Erken dönemde hadis ilmi ve usûlü: Süfyân es-Sevrî’nin görüşleri özelinde bir inceleme. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 38, 38, 81-100.