Görme Engellilere Bilişim Teknolojileri Öğretimi Üzerine Durum Çalışması

Eğitimin amacı, özel eğitime gereksinim duyan bireylerle birlikte herkese eşit fırsatlar sağlamaktır. Özel eğitime ihtiyacı olan gruplardan birisi de görme engellilerdir. Görme engellilerin görmüyor ya da az görüyor olmaları onların çeşitli alanlarda eğitim almalarına engel değildir. Bilgi ve iletişim teknolojileri, görme engellilerin bilgiye erişme ve kullanma, bireysel iletişim ve etkileşim ile üyesi olduğu topluma sosyal ve ekonomik olarak daha iyi dahil olmalarını sağlamak için bir yol sunmaktadır. Ayrıca, çeşitli sektörlerde iş imkanı bulmalarına, bireysel yaşama imkanına ulaşmalarına, bilgiyi kaynağından elde etmelerine yardımcı olmaktadır. Görme engelliler bahsedilen bu durumların üstesinden gelmek için bilgi ve iletişim teknolojilerinden hem donanımsal olarak hem de yazılımsal olarak yararlanmaktadırlar. Görme engellilerin bilişim teknolojilerinden yazılım olarak klavyeyi kullanarak yazı yazma, bilgisayar kullanma, kelime işlemci programını kullanma, elektronik tablolama programını kullanma ve internette gezinme şeklinde temel seviyede faydalanmaktadırlar. Bu araştırmada, görme engellilerin bilişim teknolojilerini temel seviyede kullanma durumlarını ortaya koymak ve karşılaşmış olduğu güçlüklere yönelik çözüm önerileri sunmak amacıyla görmeengelli sekiz (8) öğrencinin bilişim teknolojileri öğretim süreci incelenmiştir. Araştırmada durum çalışması modeli kullanılmış, araştırmanın verileri gözlem ve görüşme yöntemleriyle elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu kendi bilişim teknolojileri öğretim sürecini değerlendiren farklı öğrenim seviyelerinde olan öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre görme engelli bireylere bilişim teknolojileri öğretiminde onlara göre düzenlenmiş bir müfredatla birlikte, yardımcı programların desteği ile görme engelli bireylere öğretim yapacak öğretmenlerin belirli yeterlilikleri ve yetkinlikleri barındırması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kurs esnasında klavyeyi ve ekran okuma programını etkili kullananların bilişim teknolojilerindeki her türlü işlemi doğru bir şekilde yapabildikleri görülmüştür. Bunları gerçekleştirebilmek için de müfredata uygun materyallerin gerekliliği belirtilmiştir.
The aim of education is to provide equal opportunities with everybody including the individualsneeding special education. Visually-impaired individuals form one of these groups needing special education. The fact that visually-impaired individuals have no vision or little vision should not be a handicap for them to beeducated. Informatics and communication technologies offer some ways for them to reach and use information,and to involve in their society socially and socio-economically better thanks to individual communication andinteraction. In addition, they help them to find possible job opportunities in various sectors, to reach individualliving potentials, and to acquire the first-hand data. Visually-impaired individuals benefit from informatics andcommunication technologies in terms of both software and hardware in order to cope with the issues mentionedabove. They make use of informatics technologies in terms of software basically by typing with keyboard, usingcomputers, word processors and electronic tabulation program, and surfing on the internet. In this research, theinformatics technologies teaching process of the eight visually-impaired students were analysed with the aim ofrevealing their ways to use informatics technologies in the basic level and offering solutions and suggestions forthe difficulties they have had. The case study model was used in the research and the data of the research wascollected with the help of observation and interview methods. The study group consisted of the students indifferent teaching levels and they evaluated their own learning process towards informatics technologies.According to the findings, it was found out that there should be a special curriculum developed for visuallyimpairedindividuals to learn informatics technologies with the support of additional materials and the instructorsthat are supposed to teach visually-impaired individuals should have certain qualifications and competences.During the course, it was seen that the students who used the keyboard and the screen reading programeffectively completed every operation correctly. It was indicated that there should be convenient materials forcurriculum to realize these efforts.

Görme engelliler, Bilişim teknolojileri öğretimi, Visually-impaired, Informatics technologies teaching

Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi

Yılmaz, Y. (2018). Görme engellilere bilişim teknolojileri öğretimi üzerine durum çalışması. Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 12, 26, 463-481.