Endoplazmik Retikulum Stresinin Tümör Sürecindeki Rolü ve Antikanser Uygulamaları

Katlanmamış ya da yanlış katlanmış proteinlerin birikimi sonucu ortaya çıkan Endoplazmik retikulum stresi, kanser hücre çoğalması ve sağkalımı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Tümör hücreleri büyümek için etraflarında hipoksik bir çevreye ihtiyaç duyarlar ve katlanmamış protein yanıtı 'nın uyarılması bu yanıtta kilit bir rol oynar. Kanserin stresli bir mikroçevrede oluşması ve ilerlemesi sonucunda ortaya çıkan onkogenik transformasyon süresince hücrelerin sağkalım stratejisi olarak katlanmamış protein yanıtını aktive edebildiği çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Son zamanlarda katlanmamış protein yanıtı sinyal moleküllerinin kanser gelişimi boyunca fonksiyonlarının belirlenmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Elde edilen verilerle, çeşitli onkogen ve tümör baskılayıcı genlerin katlanmamış protein yanıtı ile ilişkisi ortaya çıkmaya devam etmektedir. Bu sinyal yolaklarının birbirlerini etkileyip etkilemediklerini anlamamıza fayda sağlayacak detaylı çalışmalar, katlanmamış protein yanıtı ve kanser mekanizmasının açığa çıkmasında oldukça önemlidir. Bu derlemede katlanmamış protein yanıtı aktivasyonunun hem tümörü destekleyen hem de tümörü baskılayan rollerini anlamamıza ışık tutacak bilgilerin yanında kanser tedavisi için katlanmamış protein yanıtını hedefleyen yeni stratejilerin neler olduğu tartışılacaktır.
Endoplasmic reticulum stress resulted from accumulation of unfolded or misfolded proteins have a large impact on proliferation and survival of cancer cell. In order to grow, tumor cells need a hypoxic environment and stimulation of the unfolded protein response plays a key role in this response. The emergence and progression of the cancer under stressful microenvironment lead to oncogenic transformation. Several studies have shown that during this process, cells could activate unfolded protein response as a survival strategy. Recent studies have focused on relationship between unfolded protein response signal molecules and cancer development; and association between various oncogenes and tumor suppressor genes with unfolded protein response have been emerging. Detailed studies that will help us to understand the effect of signalling pathways on each other's, are very important to figure out the unfolded protein response and cancer mechanism. In this review, knowledge shed light on our understanding about roles of UPR on both tumor sustaining and suppression and also new strategies targeting unfolded protein response for the treatment of cancer will be discussed.

Endoplazmik retikulum stresi, Katlanmamış protein yanıtı, Kanser, Terapötik hedef

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Çınar, İ., Gül Dursun, H., Çetinkaya, S. (2016). Endoplazmik retikulum stresinin tümör sürecindeki rolü ve antikanser uygulamaları. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13, 1, 124-133.