Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmada öğrencilerin sosyal medya kullanım amaçlarının belirlenmesi, bireylerin rekreatif etkinliklere katılımlarında sosyal medyayı güvenilir bir kaynak olarak görüp görmediğinin tespiti ve sosyal medyanın rekreatif etkinlik seçimi üzerine etkisi olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya totalde 497 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Yapılan analizler sonucunda 22 ankette uç değer saptanmış olup bunlar çalışmadan çıkarılmıştır. Araştırma 286 (%60,2) kadın, 189 (39,8) erkek bireyle yürütülmüştür. Araştırmada tarama kullanılmış olup veri toplama aracı olarak "Sosyal Ağların Kullanım Amaçları Ölçeği" ve "Rekreasyon Etkinliklerine Katılırken Güvenilen Kaynaklar" ölçeği kullanılmıştır. Analizlerin kontrolleri sonucunda SAKAÖ ve alt boyutlarının çarpıklık basıklık değerleri kontrol edildiğinde normal dağılıma uygun olmadığı ortaya çıkmış olup parametrik olmayan (non-parametric) testler kullanılırken, REKKKÖ'nin ise normal dağılıma uygun olduğu ortaya çıkmış olup parametrik (parametric) testler uygulanmıştır. Verilerin istatiksel analizi için betimsel istatistiklerin yanı sıra T-testi, Mann Whitney-u testi, Kruskal Wallis testi, korelasyon ve regresyon analiz yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında katılımcıların cinsiyet değişkeni ile sosyal medya kullanım amaçları ve rekreatif etkinliklere katılırken güvendikleri kaynaklar arasında herhangi bir anlamlılık tespit edilememiştir (p>.05). Katılımcıların yaş gruplarına göre SAKAÖ'nin alt boyutlarından iletişimi başlatma, iletişimi kurma ve eğlence alt boyutlarında (p<.05) düzeyinde anlamlılık tespit edilirken, diğer alt boyutlarda anlamlılık tespit edilememiştir (p>.05). Katılımcıların yaş grupları değişkeni ile REKKKÖ arasında herhangi bir anlamlılık tespit edilememiştir (p>.05). Bireylerin sosyal medyada paylaşılan (fotoğraf, video, yorum) içeriklerinden etkilenerek katılacağım rekreatif etkinliklerde değişiklik yaptım/yapabilirim değişkenleri ile her iki ölçek arasında (p<.05) düzeyinde anlamlılık tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen çalışma doğrultusunda sosyal medya kullanımları ile bireylerin rekreatif aktivite seçmeleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<.05). Bireylerin sosyal medya kullanımları ile rekreatif etkinliklere katılımları arasında pozitif yönlü kuvvetli bir ilişki vardır (r=0,582). Yaptığımız analizin sonucuna göre bireylerin sosyal medya kullanımlarının, rekreatif etkinliklere katılımını da etkiledikleri sonucuna ulaşılmıştır.
In this study, it is aimed to determine the social media usage purposes of the students, to determine whether individuals see social media as a reliable source in their participation in recreational activities, and to determine whether social media has an effect on the choice of recreational activities. A total of 497 university students voluntarily participated in the study. As a result of the analysis, extreme values were determined in 22 questionnaires and they were excluded from the study. The research was carried out with 286 (60.2%) female and 189 (39.8) male individuals. Scanning was used in the research, and the "Purposes of Use of Social Networks Scale" and "Relied Sources for Participating in Recreational Activities" scale were used as data collection tools. As a result of the analyzes, when the skewness and kurtosis values of the SAKAÖ and its sub-dimensions were checked, it was found that it was not suitable for the normal distribution and non-parametric tests were used, while it was found that the REKKKÖ was suitable for the normal distribution and parametric tests were applied. In addition to descriptive statistics, T-test, Mann Whitney-u test, Kruskal Wallis test, correlation and regression analysis methods were used for the statistical analysis of the data. In the light of the findings, no significant difference was found between the gender variable of the participants, the purposes of using social media and the sources they rely on while participating in recreational activities (p>.05). According to the age groups of the participants, significance was determined in the sub-dimensions of initiating communication, establishing communication and entertainment (p<.05), which are sub-dimensions of SAKAÖ, but not in other sub-dimensions (p>.05). No significant difference was found between the age groups of the participants and REKKKÖ (p>.05). Influenced by the content (photos, videos, comments) shared by individuals on social media, the variables I made/can make changes in the recreational activities that I would participate in were determined at the level of (p<.05) between the two scales. In line with the study carried out, a significant relationship was found between the use of social media and individuals' choice of recreational activities (p<.05). There is a strong positive correlation between individuals' social media use and their participation in recreational activities (r=0.582). According to the results of our analysis, it was concluded that the use of social media by individuals also affects their participation in recreational activities.

Rekreasyon, Rekreatif Faaliyet, Sosyal Medya, Sosyal Medya Pazarlaması, Recreation, Recreational Activity, Social Media, Social Media Marketing

Kaderoğlu, M. A. (2023). Üniversite öğrencilerinin rekreasyon etkinliklerini belirlemede kullanılan kaynaklar ve sosyal medya kullanımının rolü. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.