Üniversite Öğrencilerinin Facebook Bağlanma Stratejilerinin ve Yaşam Doyumlarının İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin Facebook bağlanma stratejileri ve yaşam doyumlarını incelemektir. Çalışma 2014-2015 öğretim yılında yürütülmüş olup, çalışmanın araştırma grubunu 281 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Mevcut durumun betimlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin Facebook bağlanma stratejilerini belirlemek için "Facebook Bağlanma Stratejileri Ölçeği", yaşam doyumlarını belirlemek için de "Yaşam Doyum Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, öğrencilerin yaşam doyumları ile Facebook bağlanma stratejileri (başlatma, sürdürme ve bilgi arama) arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca araştırma sonuçları, öğrencilerin Facebook bağlanma stratejileri (başlatma, sürdürme ve bilgi arama) ile yaşam doyumlarının öğrenim gördükleri okul türü, bilgisayar sahipliği ve Facebook kullanım süresi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığını göstermektedir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin Facebook bağlanma stratejilerinin cinsiyet (başlatma, sürdürme ve bilgi arama alt boyutlarında), internet sahipliği (başlatma, sürdürme ve bilgi arama alt boyutlarında), barınma türü (başlatma alt boyutunda) ve geldiği şehir (bilgi arama alt boyutunda) değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığını göstermektedir.
The purpose of this study is to investigate university students' Facebook connection strategies and life satisfaction. The study was conducted during the 2014-2015 academic year and 281 university students constituted its research group. Relational survey model, one of the survey models, was used in the study, which aimed at describing the current situation. "Facebook Connection Strategies Scale" was used to identify the students' Facebook connection strategies and "Life Satisfaction Scale" was used to determine their life satisfaction. The data obtained from the study indicated a positive and significant correlation between the students' life satisfaction and Facebook connection strategies (initiating, maintaining and information-seeking). Moreover, research findings also indicated that the students' Facebook connection strategies (initiating, maintaining and information-seeking) and life satisfaction varied significantly by the variables of the type of school they attended, computer ownership and duration of their Facebook use. The results also showed that the students' Facebook connection strategies differed significantly according to the variables of gender (in initiating, maintaining and information-seeking subdimensions), internet ownership (in initiating, maintaining and information-seeking sub-dimensions), housing type (in the initiating sub-dimension) and their hometown (in the information-seeking subdimension).

Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Aktürk, A. O., Emlek, B., Çelik, İ. (2017). Üniversite öğrencilerinin Facebook bağlanma stratejilerinin ve yaşam doyumlarının incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 2, 512-530.