Tıp biliminin her geçen gün ilerleme kaydediyor olması, hekimlikte spesifik konularda ihtisas yapma gerekliliğini doğurmuştur. Günümüzde özellikle dahili branşlarda ve onu takiben cerrahi branşlarda çok sayıda yeni bilim dalları kurulmuştur.Ancak bazı konular vardır ki, hekimler hangi uzmanlık alanına yönlenmiş olurlarsa olsunlar pek bir değişikliğe uğramadan kalır. Bunlara en iyi örnek; eozinofil sayısı yüksek ya da IgE düzeyi yüksek hastalarda, birinci sıradaki ön tanının "ALLERJİ" olmasıdır. Bu yazıda, yüksek IgE düzeyi ile gelen hastalarda ayırıcı tanı konusu ele alınmakta, IgE yüksekliğinin nedenleri, ne zaman araştırılmalı, IgE yüksekliğinin araştırılmasını şekillendirecek klinik bulgular ve değerlendirmeleri konularına değinilmektedir.
The constant progress of medical science has made it necessary to specialize on various fields. There are now many new disciplines in internal medicine and surgery However, some beliefs continue with little change despite this specialization. A good example to these is considering allergy first in patients with significant eosinophilia or high IgE levels. In this article, we discuss the differential diagnosis of high IgE levels with information on the causes, when it should be investigated, and the relevant clinical findings and evaluations.

IgE yüksekliği, Allerji, İmmün yetmezlik, IgE elevated, Allergy, İmmunodeficiency

Astım Allerji İmmünoloji

Arslan, Ş., Çalışkaner, A. Z. (2017). Yüksek Serum İmmünglobulin E Düzeyi Her Zaman Allerjiye Bağlı Değildir: Etiyolojik Değerlendirmede İpuçları. Astım Allerji İmmünoloji, 15, 3, 117-124.