İbnu’l-Fârız’a göre Dûbeyt (İbn Murahhal ve Ömer Halûf vezinlerinin uygulamalı olarak incelenmesi)

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Dûbeyt sanatı, Fars edebiyatından geçen ve Arap şiiri kurallarının dışında oluşan yeni şiir sanatlarından biridir. Farklı yüzyıllarda Arap Edebiyatında tanınmış ve yaygınlık kazanmıştır. Bu, onun seçkin bir vezne ve güzel bir ahenge sahip olmasıyla açıklanabilir. Bu sanat, şairlerin dikkatini çekmiş ve onunla tasavvufî düşünceleri işlemişlerdir. Samimi bir üslupla ve dinleyenlerin içine işleyen güzel, sanatsal bir biçimle nefislerinde harekete geçen duyguları anlatmışlardır. İbnu’l-Fârız, dûbeyt söyleyen önemli mutasavvıflardan biri olmuştur. Onda fikrî ve hissî savunmalarını belirtmiş, ona dil ve vezin açısından büyük bir özen göstermiştir. Bu sanatın ortaya çıkışıyla kaynağı ve vezni hakkında aruzla ilgilenen âlimler arasında büyük bir tartışma olmuştur. Çalışmada, aruz vezinleriyle birlikte İbnu’l-Fârız’ın dûbeytleri, ve İbn Murahhal vezni ve Ömer Halûf’un açıkladığı vezin olmak üzere ona koyduğu iki veznin önemi açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu iki veznin benzer ve farklı yönleri de belirtilmiştir.
The art of Dûbait is one of the newly developed poetic arts outside the rules of Arabic poetry, due to its Persian origins. It was well known and popular in Arabic Literature in different centuries. This can be explained by the fact that it has a distinguished wazn and a beautiful harmony. This art attracted the attention of poets and they taught their sufi thoughts with it. They told about the emotions that took action in their inside with a sincere style and a beautiful, artistic form that penetrates the listeners. Ibn al-Fared has been one of the most important Sufis who used dûbait in their poems. He stated his intellectual and emotional defenses and paid great attention to this art in terms of language and wazn.With the advent of this art, there has been a great debate among scholars who dealt with arooz about its source and wazn. In the study, the importance of the dubait of Ibn al-Fared and the two wazn of Ibn Murahhal and Ömer Halûf were explained. In addition, similar and different aspects of these two wazn are also indicated.
ن الدوبيت هو أحد الفنون الشعرية المستحدثة الخارج عن قواعد الشعر العربي نظرا لنشأته الفارسية، كتبت له الشهرة والانتشار في الأدب العربي قرو عديدة، وذلك لوزنه المميز وإيقاعه الغنائي الجميل. انجذب وا ّإليه الشعراء، وتناوله الصوفية في ﺗﺄملاﺗﻬم، فعبربه عما يجول في نفوسهم ﺑﺄساليب صادقة وصور فنية طريفة كان لها وقعها في نفس المتلقي، وقد كان ابن الفارض من أهم ل عنده اندفاعا فكر وعاطفيا، وأولاه عناية كبيرة لغة ووز َّالمتصوفين الذين أنشدوا الدوبيت، فمث.ولحداثة هذا الفن دار سجال كبير بين العروضيين حول نشأته ووزنه، فقمت بتوضيح ذلك من خلال دراسة تطبيقية على دوبيتات ل، والوزن الذي قدمه َّحَرُابن الفارض، مع عرض للوزن العروضي للدوبيت، وتطبيق أهم وزنين وضعا له عليها، وهما وزن ابن المالدكتور عمر خلوف، موضحا أوجه الشبه والاختلاف بينهما

Makale

Dûbeyt, Vezin, İbnu’l-Fârız, İbnu’l-Murahhal, Ömer Halûf, Dûbait, Wazn, Ibn al-Fared, Ibn al-Murahhal, Omar Khalouf, لدوبيت, خلوف, عمر, الوزن, ابن الفارض, ل َّحَرُابن الم

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Ahmed, A.R.A. (2020). İbnu’l-Fârız’a Göre Dûbeyt (İbn Murahhal Ve Ömer Halûf Vezinlerinin Uygulamalı Olarak İncelenmesi). Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 50, 50, 144-183.