Eğitim, öğretim sürecinde yapılan ölçme ve değerlendirme, yürütülen eğitim programının niteliğini ortaya koymakta önemli bir unsur teşkil etmektedir. Ölçme ve değerlendirme için geliştirilen ölçme araçlarının, eğitimin her alanında olduğu gibi müzik eğitimi alanında da önemi büyüktür. İçeriği ile öğrencilerin ritim duygularını, notaları okuma, duyma ve yazma becerilerini, müziksel bellek ve dikkatlerini geliştirmeyi, müzikalitelerini ve genel müzik başarılarını arttırmayı amaçlayan müziksel işitme, okuma, yazma (MİOY) dersi diğer müzik derslerine de alt yapı oluşturmaktadır. Eğitimde ölçmenin önemi göz önüne alındığında, müzik eğitimi için temel derslerden biri olduğu düşünülen MİOY eğitimi ile ilgili geliştirilmiş ölçme araçlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, MİOY alanında geliştirilmiş olan ölçme araçlarının sistematik olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmış, doküman incelemesi yoluyla elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışmada kullanılacak olan kaynakları belirlemek amacıyla, literatür taraması yapılmış; konu ile ilgili yalnızca yurtiçi çalışmalar, YÖK tez veri merkezinden ulaşılabilen kaynaklar, yayımlanmış makaleler ve yazarı ile iletişime geçilerek ulaşılan ölçme araçları (n 22) çalışma kapsamına alınmıştır. Araştırmada yurt içi kaynaklardan ulaşılabildiği kadarıyla, MİOY alanında geliştirilmiş olan ölçme araçlarının yayın yılına, yayın türüne, örneklem grubuna, soru şekline, içeriğine ve geçerlik-güvenirliğine göre dağılımı tablolaştırılarak incelenmiştir.
Measurement and evaluation made during the education and training process constitute an important element in determining the nature of the education program being implemented. Measurement tools developed for measurement and evaluation are as very important in music education as it is in all areas of education. The musical hearing, reading and writing lessons, which aim to improve the student's musical qualities and general musical achievements, while developing their skills of reading, hearing and writing the rhythm, musical memory and attention, also creates the infrastructure for the other music lessons. Given the importance of measurement in education, the importance of improved measurement tools for musical hearing, reading, writing training which is thought to be one of the basic courses for music education, is emerging. This study was conducted in order to systematically examine the measurement tools developed in the field of musical hearing, reading and writing. The survey method was used in the research, and the data obtained by the document analysis was analyzed using the content analysis. In order to determine the resources to be used in the study, literature review was conducted; only domestic studies related to the subject, resources available from YOK thesis data center, published articles and measurement tools (n 22) reached by communication with the writer were included in the scope of the study. In that study, as far as possible from the domestic sources, the distribution of the measurement instruments developed in the field of the musical hearing, reading and writing training according to publication year, publication type, sampling group, question shape, content and validity-reliability were investigated by studying them in table form.

Müziksel İşitme Okuma Yazma (MİOY) Dersi, Ölçme araçları, İçerik analizi, Bilimsel araştırma, Musical Hearing Reading and Writing Course, Measuring tools, Content analysis, Scientific research

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Elektronik)

Babacan, E., Soycan, M. (2019). Müziksel işitme, okuma ve yazma ile ilgili geliştirilmiş ölçme araçlarının incelenmesi: İçerik analizi çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Elektronik), 18, 69, 343-353.