Ez-Zeccâcî'nin el-Cümel adlı eserine Ebû Abdullâh bin el Fahhâr'ın itirazları

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Bu çalışma, Ebû Abdullâh Muhammed bin Alî bin el-Fahhâr el-İlbîrî'nin (öl. h. 754), ez-Zeccâcî’nin el-Cümel adlı eserine (öl. h. 337) yaptığı itirazlarla ilgilidir. Ebû Abdullâh bin Fahhâr, el-Cümel’i açıklamaları, kompozisyonu, kararları, temsili, sözdizimi ve sınırları bakımından ayrıntılı bir şekilde incelemiş ve bunlarla ilgili itirazlarını ortaya koymuştur. Bununla birlikte müellif, diğer araştırmacıların aksine, el-Hulel fî-Islâhi’l-Halel mine’l-Cümel adlı eserin tesirinde kalmadan objektif bir duruş sergilemiştir. Bu çalışmada Ebû Abdullâh bin Fahhâr’ın itirazları ele alınmış, gözden geçirilip tahlil edilmiş ve tartışmaya açılmıştır.
This research deals with the objections of Abu Abdullah Muhammad bin Ali bin Al-Fukhar Al-Ilbiri(died at 754 AH) in his explanation to Al-Jomal of Al-Zajjaji (died at 337 AH). He objected to the text of Al-Zajjaji in his book (Al-Jomal) in more than one place. These objections related to the text of Al-Zajjaji′s Al-Jomal in terms of its explanations, composition, judgments, representations, syntactics, and limits. In my opinion, Ibn al-Fakhar was right in most of these objections. However, he was not correct in a few of them. These objections were characterized by novelty and innovation, and therefore they were not affected by the book called Al-Holal fi Islah Al-khalal min Al-Jomal, of Al-Patliosi, while others influenced by this book a lot in criticizing the text of the Al-Jomal.
هذا بحث يقف عند اعتراضات أبي عبد الله محمد بن عليّ بن الفَخَّارِ البِيرِيِّ (المتوفى:754ه) في شرحه على جمل الزجاجي (المتوفي:337ه)، فقد اعترض على نص الزجاجي في كتابه (الجمل) في غير موضع، وهذه الاعتراضات كانت تدور حول نص جمل الزجاجي من حيث تعليلاته، وتركيبه، و إطلاقاته، وتمثيلاته، وإعراباته، وحدوده، وقد كان ابن الفخار مصيبًا –في رأيي- في معظم هذه الاعتراضات، ولم يوفق في قليل منها، وكانت هذه الاعتراضات تتسم بالِجدَّةِ وعدم التَّبَعِيَّةِ، فلم بتأثر بكتاب: الحُلَلِ فِي إِصْلَاحِ الخَلَلِ مِنْ الجُمَلِ، لِلْبَطَلْيُوسِي، بينما تأثر غيره بهذا الكتاب كثيرًا في نقد نص الجمل.

Makale

İtirazlar, İbnü'l-Fahhâr, El-Cümel, Ez-Zeccâcî, Tahlil, Objections, Ibn Al-Fakhar, Al-Jomal, Al-Zajjaji, Study, دراسة, الزجاجي, ا جم, اعتراضات, ابن الفخار

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Yusuf, Hüseyin, ez-Zeccâcî'nin el-Cümel Adlı Eserine Ebû Abdullâh bin elFahhâr'ın İtirazları. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 50, 50, 216-227.