68-72 Aylık Okul Öncesine ve İlkokula Devam Eden Çocukların Okula Uyum ve Öğretmenleriyle İlişkilerinin Karşılaştırılması

Araştırmanın amacı, 68-72 aylık okul öncesi eğitime ve ilkokula devam eden çocukların okula uyum ve öğretmenleriyle ilişkilerinin karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın örneklem grubunu, Denizli il merkezinde ilkokul 1. sınıf ve okul öncesi eğitime devam eden 68-72 aylık 64 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Okula Uyum Öğretmen Değerlendirme Ölçeği ve Öğrenci-Öğretmen İlişki Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlara göre çocukların okula uyum değişkenlerinde (işbirlikli katılım, kendi kendini yönetme, okuldan kaçınma, okulu sevme) sınıf türü açısından anlamlı düzeyde farklılık bulunmamaktadır. Öğretmen-çocuk ilişkileri açısından ise iki grup arasında farklılık bulunmaktadır. Şöyle ki, öğretmene yakınlık, bağlılık ve genel öğretmen-çocuk ilişkisi açısından anasınıfına devam eden çocukların ilkokul 1. sınıfa devam eden akranlarına göre daha yüksek puanlar aldıkları belirlenmiştir. Öğretmenle çatışma değişkeninde ise 1. sınıfa devam eden çocuklar, diğer gruptaki akranlarına göre daha yüksek puanlar almışlardır.
The aim of the research is to compare the opinions of the school education and teachers who attend 68-72 months of pre-education and school. The sample groups of the research are 64 children aged 68-72 months who attend Denizli primary school 1st grade and pre-school education. In the study, the School Adjustment Teacher Evaluation Scale and the Student-Teacher Relationship Scale were used as data collection tools. According to the results, in adapting to a school (operating participation, own competitions, avoiding school, liking education) the class is not applied at the targeted level. Students for children. simple, relevance to teachers, popularity and general teacher-kids have a school education that continues to the 1st grade to the education schools that continue to the kindergarten of the game. Teachers and their 1st grade children, who are higher in the course, received higher scores than their evaluations.

Okula uyum, Öğrenci-öğretmen ilişkisi, İlkokul, Okul öncesi eğitim, Adaptation to school, Student-teacher relationship, Primary school, Pre-school education

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Seçer, Z., Ogelman, H. G., Gündoğan, A., Bademci, D. (2015). 68-72 aylık okul öncesine ve ilkokula devam eden çocukların okula uyum ve öğretmenleriyle ilişkilerinin karşılaştırılması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 1, 1-17.