Özel eğitim kategorisi içinde nöro-gelişimsel bir bozukluk olan otizm spektrum bozukluğu, sonyıllarda çok sık duyulmaktadır. Otizmli bireylerin eğitiminde en önemli hedef onların yaşamlarınıbağımsız olarak sürdürebilmelerine katkı sağlamaktır. Araştırmada yüksek fonksiyonlu otizmözelliği gösteren öğrencilere soğuk içecek hazırlama ve sunma becerilerinin öğretiminde videoylamodel olma yönteminin etkililiği incelenmiştir. Araştırmaya yaşları 10-11 olan üç öğrencikatılmıştır. Araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası çoklu yoklama modelikullanılmıştır. Videoyla model olmanın soğuk içecek hazırlama ve sunma becerilerininöğretimindeki etkililiğini değerlendirmek üzere başlama düzeyi, öğretim ve izleme oturumlarıgerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları yüksek fonksiyonlu otizm özelliği gösteren öğrencileresoğuk içecek hazırlama ve sunma becerilerinin öğretiminde videoyla model olmanın etkiliolduğunu, öğretim bittikten sonra beceriyi koruduklarını göstermektedir.
Autism spectrum disorders, a neuro-developmental disorder within the special education category,has been mentioned very often in recent years. The most important goal in the education of autisticindividuals is to contribute to their independence. In the study, the effectiveness of the videomodeling method in the teaching of cold beverage preparation and serving skills of the studentswith high functioning autism was examined. Three students, aged 10 and 11 participated in theresearch. In the research, a multi-sample model among the subjects was used. The start-up level,teaching and monitoring sessions were conducted to assess the effectiveness of the video modelingin the teaching of cold beverage preparation and serve skills. The findings of the study indicate thatvideo modeling method is effective in the teaching of the skills of preparing and presenting coldbeverage skills to students with high-functioning autism, and also indicates that they protect theirskills after the training is over.

Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Otizm, Beceri öğretimi, Video modelle öğretim, Autism, Skill teaching, Video model teaching

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Çıkılı, Y., Gülsöz, T. (2018). Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere soğuk içecek hazırlama ve sunma becerisinin video model ile öğretimin etkililiği. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 1, 210-229.