Sanatçı romanı (Künstlerroman) olarak Karartma Geceleri

Oluşum ya da büyüme romanı olarak da adlandırılan bildungsromanın bir alt türü sayılan sanatçı romanı (Künstlerroman), bir sanatçının, sanat yolunda geçirdiği aşamaları ve sanata dair sorunlarını merkeze alır. James Joyceun Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi (A Portrait of The Artist As a Young Man, 1916) adlı eseri bu türün klasiği sayılır. Türk edebiyatında da Tanzimattan Cumhuriyete uzanan süreçte birçok sanatçı romanına rastlamak mümkündür. Bunların ilki, Halit Ziyanın, şair başkişisi Ahmet Cemilin sanatsal kaygılarını dile getirdiği Mai ve Siyah (1896-1897) adlı romanıdır. Rıfat Ilgazın, İkinci Dünya Savaşı yılları İstanbulunda geçen Karartma Geceleri (1974) adlı romanı da öğretmen ve aynı zamanda şair olan başkişisi Mustafa Uralın, sanata dair görüşlerini ve bir sanatçı olarak duruşunu konu edinir. Bu yazıda, Mustafa Uralın, iki buçuk ay süren arayış öyküsü üzerinden, Karartma Gecelerinin, sanatçı romanı olarak da okunabileceği tartışılacaktır.
Accepted as a sub-type of Bildungsroman referrign to growth or maturity novels, Künstlerroman (artists novel) focuses on the problems of an artist regarding art and the stages he/she encountered in artistic life. The novel titled A Portrait of The Artist as a Young Man by James Joyce (1916) is accepted as the classic of this genre. Turkish literature from Tanzimat Era to Republic Period includes many künstlerroman, the first one of which is the novel titled Mai ve Siyah by Halit Ziya (1896-1897), who reflects the artistic concerns of the protagonist poet Ahmet Cemil. In addition, the novel titled Karartma Geceleri (1974) by Rıfat Ilgaz depicts views of Mustafa Ural, who was a teacher and a poet as well, regarding art and his attitude as an artist. This study discusses that the novel titled Karartma Geceleri can be read as a künstlerroman basing on the quest of Mustafa Ural for two and a half month.

Bildungsroman, Künstlerroman, Rıfat Ilgaz, Karartma Geceleri

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Sevinç, C. (2016). Sanatçı romanı (Künstlerroman) olarak Karartma Geceleri. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 6, 11, 95-113.