Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

2019 yılında Çin'de ortaya çıkan ve 2020 yılında tüm dünyada pandemi ilan edilmesine neden olan Covid-19 salgını, havacılık sektörünü doğrudan etkilemiştir. Taşıma türleri arasında hız faktörü ile ön plana çıkan havayolu taşımacılık sektörü, dünya genelinde yolcu uçuşlarının iptal edilmesi ile zarar görmeye başlamıştır. Ardından kargo uçuşlarının belirli güzergahlar ile çalışmaya geçmesi nedeniyle de uluslararası ticarette önemli rol oynayan hava kargo sektörü salgından olumsuz yönde etkilenmiştir. Salgın sürecinde olumsuz etkileri en aza indirmek amacıyla birçok önlem alınmaya başlamıştır. Tüm sektörler sürece ayak uydurduğu gibi hava kargo hizmeti veren işletmeler de yeni stratejiler geliştirerek süreç içerisinde faaliyetlerini devam ettirmeye çalışmışlardır. Bu süreçte hava kargo hizmeti veren işletmeler, müşterilerinin de süreçten minimum şekilde etkilenerek aldıkları hizmetten memnun olmalarını sağlamak ve bu memnuniyeti sürdürmek için hizmetlerine devam etmektedir. Bu çalışmada Covid-19 (Koronavirüs) salgını döneminde hava kargo hizmeti alan kurumsal müşterilerin memnuniyet düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Müşteri memnuniyetini ölçmek için Müşteri Değeri Ölçeği kullanılmıştır. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyette bulunan orta ve büyük ölçekli üretim ve ihracat firmalarının lojistik yetkililerinden yüz yüze ve online anket yöntemi ile veri toplanmıştır.
The Covid-19 epidemic, which emerged in China in 2019 and caused a pandemic to be declared all over the world in 2020, directly affected the aviation industry. The air transportation sector, which stands out with the speed factor among the transportation types, has started to suffer with the cancellation of passenger flights around the world. Afterwards, the air cargo sector, which plays an important role in international trade, was negatively affected by the epidemic as cargo flights started to operate with certain routes. During the epidemic process, many measures have been taken to minimize negative effects. As all sectors kept pace with the process, companies providing air cargo services also tried to continue their activities in the process by developing new strategies. In this process, companies providing air cargo services continue their services to ensure that their customers are satisfied with the service they receive by being minimally affected by the process and to maintain this satisfaction. In this study, it is aimed to measure the satisfaction levels of corporate customers who receive air cargo service during the Covid-19 (Coronavirus) epidemic. The Customer Value Scale was used to measure customer satisfaction. Data were collected from the logistics authorities of medium and large-scale production and export companies operating in Konya Organized Industrial Zone by face-to-face and online survey method.

Covid-19, Hava Kargo Taşımacılığı, Müşteri Memnuniyeti, Covid-19, Air Cargo Transportation, Customer Satisfaction

Akca, M. (2023). Pandemi döneminde hava kargo taşımacılığının kurumsal müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisi: Konya örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.