Kur’an-ı Kerim’de matar kelimesinin anlam alanı (vucûh ve nezâir bağlamında)

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Yüce Allah, rahmeti gereği bozulan hayat akışını düzeltmek için sürdürdüğü yasasını Hz. Muhammed ve onun dilinde gönderdiği Kur’an-ı Kerim ile nihayete erdirmiştir. Bundan dolayı başta vahyin ilk muhatapları olmak üzere, bütün insanlara hitap dili olarak Arapça seçilmiş ve onunla seslenilmiştir. Böylece cihanşümul bir hitaba vasıta kılınan bu dil üzerinde her türlü iyileştirme ve geliştirme yapılmış ve kazandırılan yeni bir üslup ile beyanda rahatlık, verilen mesajı anlamada kolaylık sağlanmıştır. Bu bağlamda harften kelimeye, ayetten sureye varıncaya kadar lafız ve mânâ ilişkisi çeşitli edebî sanatlar eşliğinde son derece büyük bir uyum içerisinde takdim edilmiştir. Aynı şekilde vücûh ve nezâir gibi çeşitli ifade biçimleri de ‘matar’ kelimesi örneğinde olduğu gibi yer almıştır. Böylelikle Kur’an-ı Kerim’in ayet ve sureleri arasındaki lafız ve mânâ münasebeti en üst düzeye çıkarılmış ve bir benzerinin ortaya konulmasına da imkân verilmemiştir. Hatta eş anlamlı kelimelerin, birbirinin yerine kullanılması hâlinde bile anlamda daralma ve ahenkte bozulma söz konusu olacak tarzda bir icaza sahip kılınmıştır. Bu çalışmada, vücûh ve nezâir yönünden ‘matar’ kelimesi ve anlamdaşlarının anlam alanlarının farklı olduğu ve lafız-mânâ ilişkisindeki ahenkten dolayı birbirinin yerine de kullanılamayacağı hususu ortaya konulmak istenmiştir. Bu sayede onun her bir kelimesinin ne kadar itina ile seçildiği ve bulunduğu yere ne denli bir çeşni kattığı gerçeği de vurgulanmış olmaktadır.
Almighty Allah, the mercy of the flow of life in order to correct the deterioration of the law continued by the Prophet. Muhammad and the Quran in his language has ended with him. For this reason, Arabic was chosen as the language to appeal to all human beings, especially the first interlocutors of the revelation. In this way, all kinds of improvements and developments were made on this language, which was made a vehicle by means of a spiritual vehicle, and a new style made it easier to understand the givenmessage. In this context, from letter to word, from verse to sura, the relationship between statement and meaning was presented with great harmony in the presence of various literary arts. In the same way, various forms of expression, such as ‘vucūh’ and ‘nezāir’, took place as in the example of ‘matar’. Thus, the relationship between the verses and suras of the Quran and the meaning of the relationship has been maximized and it is not allowed to reveal a similar. In fact, even if the synonym words are used interchangeably, it has been made to have an action in the sense of contraction and harmony in the sense. In this study, word ‘matar’ and synonym meanings attributed to the meaning of similar have been defined as having different meaning fields in terms of vücûh and nezâir and they cannot be used in each other’s place due to the harmony in statement -meaning relationship. In this way, the fact that every word of her was chosen with care and with what color she placed the place.

Makale

Tefsir, Vucûh ve Nezâir, Matar, Yağmur, Yağış, Tafsir, Vucūh and Nezāir, Rain, Rainfall

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Işık, Ş. (2020). Kur’an-ı Kerim’de matar kelimesinin anlam alanı (vucûh ve nezâir bağlamında). Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 49, 49, 209-230.