Bu araştırmanın amacı zorunlu İngilizce hazırlık programının öğrencilerin İngilizce öz-yeterlik algıları üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada nicel (İngilizce öz-yeterlik ölçeği) ve nitel (yarı yapılandırılmış görüşmeler) veri toplama yaklaşımlarının benimsendiği açıklayıcı karma-yöntem araştırma deseni benimsenmiştir. Araştırmanın nicel ve nitel aşamalarına toplam 30 zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı öğrencisi katılmıştır. Öncelikle elde edilen nicel veriler betimsel istatistik yöntemleri ve bağımlı gruplarda SPSS programı ile t testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonrasında nitel veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Nicel verilerin analizi sonucunda zorunlu İngilizce hazırlık programının öğrencilerin İngilizce öz-yeterlik algılarını akademik yıl başına göre anlamlı düzeyde geliştirdiği tespit edilmiştir. Nitel verilerin analizi ile elde edilen sonuçlar nicel sonuçları destekler niteliktedir. Araştırma sonuçları bir yıllık zorunlu İngilizce hazırlık programının öğrencilerin İngilizce öz-yeterlik algıları üzerindeki olumlu etkisini göstermektedir.
The purpose of this study was to analyze the effect of compulsory English preparatory program on students’ perceived English self-efficacy perception. The study adopted an explanatory mixed-method research design, which comprised the use of quantitative (the English self-efficacy scale) and qualitative (semi-structured interviews) approaches of data collection. A total of 30 compulsory English preparatory class students participated in both quantitative and qualitative phases of the study. Initially, the quantitative data were analyzed using descriptive statistics and the paired-samples t-test via SPSS. Then, the qualitative data were analyzed using content analysis. The results of the quantitative data revealed that compulsory English preparatory program improved students’ English self-efficacy significantly. Also, quantitative findings were supported strongly by the results of the qualitative data analysis. The results of the study indicated the positive effect of compulsory English preparatory program in enhancing students’ English self-efficacy.

İngilizce öz-yeterlik algısı, Zorunlu İngilizce hazırlık programı, Dil eğitimi, English self-efficacy perception, Compulsory English preparatory program, Language education

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Balcı, Ö. (2018). Zorunlu İngilizce hazırlık programının öğrencilerin İngilizce öz-yeterlik algısına etkisinin incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 48, 160-200.