Karyological study on endemic Sonchus erzincanicus Matthew (Asteraceae) in Turkey

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2013

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Sonchus erzincanicus Matthews (Asteraceae) Türkiye için endemiktir ve doğal olarak Erzincan’da yayılış gösterir. Bu çalışmada, Erzincan’dan toplanan Sonchus erzincanicus türünün somatik kromozom sayısı belirlendi ve karyotip analizi yapıldı. Türün kromozom sayısı 2n18 olarak tespit edildi. Bu türün Görüntü Analiz Sistemi aracılığı ile Karyotip Analizi yapıldı. Haploit kromozom uzunluğu 20.11 ?m’dir ve en küçük kromozom 1.63 ?m en büyük kromozom ise 2.97 ?m uzunluğundadır. Türün karyotip formülü altı median ve üç submedian kromozom tiplerinden oluşmaktadır. Bu türün karyotip analizi ilk defa çalışmamızda analiz edildi.
Sonchus erzincanicus Matthews (Asteraceae) species is endemic to Turkey and distributing naturally in Erzincan. In this research, Sonchus erzincanicus was collected from Erzincan, its somatic chromosome number and karyotype was determined. The somatic chromosome number was determined as 2n18 in S. erzincanicus. The karyotype analysis of this species was examined using Image Analysis System (Bs200Pro). The total haploid chromosome lengths 20.11 μm and the shortest chromosome length is 1.63 μm, the longest is 2.97 μm. The karyotype formulae of this species consist of six median chromosome pairs and three submedian chromosome pairs. The karyotype analysis of this species was first carried out in our study.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Karyotype, Sonchus erzincanicus, Asteraceae, Turkey, Karyotip, Türkiye

Kaynak

Biological Diversity and Conservation

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

6

Sayı

3

Künye

Martin, E., Altınordu, F., Kandemir, A. (2013). Karyological study on endemic Sonchus erzincanicus Matthew (Asteraceae) in Turkey. Biological Diversity and Conservation, 6, 3, 128-134.