Bu çalışmada, sınıf öğretmeni adaylarının tecrübe ettikleri öğrenme ve ideallerindeki öğrenme süreçlerine ilişkin olarak sahip oldukları zihinsel algılar metaforlar aracılığıyla incelenmiştir. Fenomenoloji deseninde gerçekleştirilen bu çalışmanın katılımcıları 2011-2012 öğretim yılı güz döneminde Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği programında öğrenim gören ve Öğretim İlke ve Yöntemleri dersini alan 193 ikin- ci sınıf öğretmen adayından oluşmuştur. Araştırmanın verileri iki açık-uçlu ibarenin (Benim için öğrenme... gibiydi, çünkü... ve Bana göre öğrenme... gibidir/gibi olmalıdır, çünkü...) tamamlanmasıyla elde edilmiş ve içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcılar tecrübe ettikleri öğrenmeyi 18, ideallerinde- ki öğrenmeyi de 25 metaforik imge ile kavramsallaştırmışlardır. Tecrübe edilen öğrenmeyi yansıtan üç kategori (ve bazı metaforlar) şunlardır: (1) zorunlu/gönülsüz bir faaliyet olarak öğrenme (maratonda yarışmak), (2) ezberleme/ bilgi biriktirme olarak öğrenme (kamerayla kaydetmek) ve (3) geçici/kısa süreli bir faaliyet olarak öğrenme (makyaj yapmak). İdealdeki öğrenmeyi yansıtan altı kategori (ve bazı metaforlar) ise şunlardır: (1) keşfetme olarak öğrenme (gizemli bir yere yolculuk yapmak), (2) aktif katılım olarak öğrenme (arının bal yapması), (3) anlam oluşturma olarak öğrenme (yapbozun parçalarını birleştirmek), (4) şema oluşturma olarak öğrenme (beyni şarj etmek), (5) sosyal bir süreç olarak öğrenme (arkadaşlarla oyun oynamak) ve (6) kendini gerçekleştirme olarak öğrenme (balık tutmayı öğrenmek). Sonuç olarak katılımcılar, tecrübe ettikleri öğrenmeyi daha olumsuz metaforlarla ve daha yüzeysel öğ- renme özellikleriyle (bilgi artırma, ezberleme) ilişkilendirirken, ideallerindeki öğrenmeyi daha olumlu metaforlarla ve daha derin öğrenme özellikleriyle (anlam oluşturma, kendini gerçekleştirme) ilişkilendirmişlerdir. Sadece bir eğitim fakültesindeki öğretmen adaylarının katılımı ve görüşleriyle gerçekleştirilen bu çalışma verilerinin diğer öğretmen yetiştiren kurumlarda öğrenim gören öğretmen adaylarının görüşleriyle de desteklenmesine gereksinim vardır.
In this study, Turkish primary teacher candidates experienced and ideal conceptions of learning were examined through metaphors. The participants of this phenomenological study included 193 sophomores taking the Principles and Methods of Teaching course at Ahmet Keleşoğlu Education Faculty, Necmettin Erbakan University, in the fall of the 2011-2012 academic year. Data were gathered from the compositions written by the participants by using two open-ended prompts (For me, learning was like ... because ... and To me, learning is/should be like ... because ...) and analyzed using the content analysis technique. According to the findings of the study, participants conceptualized their experienced learning with 18 metaphorical images and ideal learning with 25 metaphorical images. The three categories and some of the corresponding metaphors representing the participants experienced learning include the following: (1) learning as an involuntary/compulsory activity (racing in the marathon), (2) learning as memorization/ accumulation of knowledge (recording with a video camera), and (3) learning as a temporary/momentary activity (putting makeup on). The six categories and some of the corresponding metaphors representing the participants ideal learning include the following: (1) learning as exploring (traveling to a mysterious place), (2) learning as active participation (bees making honey), (3) learning as meaning making (putting together the pieces of a puzzle), (4) learning as schema generation (recharging the brain), (5) learning as a social process (playing games with friends), and (6) learning as self-actualization (learning how to catch fish). While participants associated their experienced learning with more negative metaphorical images and more features of surface learning (knowledge increase, memorization), they paralleled their ideal learning with more positive metaphorical images and more features of deep learning (meaning making, self-actualization). In addition, the experienced and ideal learning conceptions gathered from the participation and views of only one education facultys pre-service teachers need to be validated by the views of more teacher candidates studying at other teacher training institutions.

Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Fenomenoloji, Metaforik İmge, Nitel Araştırma, Öğrenme Kavramı, Sınıf Öğretmeni Adayı, Conceptions of Learning, Metaphorical Image, Phenomenology, Prospective Primary Teacher, Qualitative Research

Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri

Saban, A., Koçbeker Eid, B. N., Aslıhan, S. (2014). Maratonda yarışmak ya da gizemli bir yere yolculuk yapmak: Sınıf öğretmeni adaylarının tecrübe ettikleri ve ideallerindeki öğrenme algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14, 3, 995-1030.