Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının ‘‘matematikselokuryazarlık’’ kavramına yönelik algılarını metaforlar yoluyla ortayakoymaktır. Olgubilim modelinde gerçekleştirilen bu araştırmanın çalışmagrubunu Türkiye’ de eğitim-öğretim faaliyeti sürdürmekte olan 6 devletüniversitesinin Sınıf Eğitimi Anabilim Dallarında öğrenim görmekte olan1525 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri ‘‘Matematikselokuryazarlık …… gibidir, çünkü……’’ formunun doldurulmasıyla eldeedilmiştir. Verilerin analizinde metafor analiz basamakları ve frekansanalizi kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre sınıf öğretmeni adaylarıtoplam 94 metafor üretmiş ve bu metaforlar 11 kategori altındatoplanmıştır. İfade edilen metaforlar en fazla günlük hayat faaliyeti, biraraç-alet kullanma becerisi, mutfak faaliyeti, zihinsel beceri, işlevsel biraraç gibi kategoriler altında toplanmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarıtarafından ortaya konulan metaforlardan en fazla tekrar edilenler; yemekhazırlama, bilgisayar kullanma, alışveriş yapma, araba kullanma, problemçözme, dünya, telefon kullanma, yapboz, orman, gelecek, uzay şeklindesıralanmıştır. En fazla tekrar edilen metaforlar değerlendirildiğinde,bunların pek çoğunun üst düzey düşünme becerilerini (analiz, sentez,değerlendirme vb.) gerektirdiği görülmektedir.
The purpose of this research is to reveal prospective primaryteachers’ perceptions about the concept of “mathematical literacy” bymeans of metaphors. The working group of this research, executed withphenomenology method, consists of 1525 students studying in thedepartment of Primary Education of 6 public university, maintainingeducational activities, in Turkey. Research data was collected bycompleting the following form: “Mathematical literacy is like …, because….”. Metaphor analysis steps and frequency analysis were used whenanalyzing the data. According to research evidences, class teachercandidates produced 94 metaphors and these metaphors were groupedunder 11 categories. Stated metaphors were mostly grouped under thecategories such as daily life activity, the ability to use equipment, kitchenactivity, cognitive ability and a functional instrument. The most frequentlyrepeated metaphors by class teacher candidates were arranged as; preparinga meal, using a computer, doing shopping, driving a car, solving a problem,earth, using phone, jigsaw, forest, future and space. When the mostfrequently repeated metaphors were evaluated, it was seen that theyrequired high level thinking skills (analysis, synthesis, evaluation).

Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Eğitim, Özel, Psikoloji, Matematiksel Okuryazarlık, Metafor, Sınıf Öğretmeni Adayı, Mathematical Literacy, Metaphor, Prospective Primary Teacher

Trakya Eğitim Dergisi

Pilten, P., Divrik, R., Pilten, G., Ebret, A. (2017). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Matematiksel Okuryazarlık Kavramına İlişkin Metaforik Algıları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 1, 47-67.