Türkiye’de E-devlet uygulamalarında güvenlik risklerinin analizi

Küreselleşme, serbest piyasa dinamikleri ve uluslararası kuruluşların ülkelerin yönetsel yapıları ve işleyişleri üzerindeki etkileri ile teknolojinin ve internet ağlarının yaygınlaşması, e-devlet uygulamalarının neredeyse tüm kamu hizmet alanlarında yer bulmasına olanak sağlamıştır. Nitekim, günümüzde devletin kamu hizmetlerini dijital ortamda sunabilmesi ve devlet kurumlarında işlerin elektronik ortamda yürütülerek bürokrasinin en aza indirgenmesi modern devletin önemli göstergelerinden biri olarak gösterilmektedir. Böylece e-devlet uygulamaları geleneksel kamu yönetimi sorunlarına karşı geliştirilen çözüm sürecinin alternatif bir parçası olarak kabul görmeye başlamıştır. Kamu yönetiminde güven artırıcı faktörler arasında e-devlet uygulamaları önemli bir yer edinmektedir. Buna karşın e-devlet ile ilgili gizlilik ve güvenlik tartışmaları daha fazla gündeme gelmeye başlamıştır. Bu noktada, vatandaşların yeterli güvenlik ve gizlilik önlemlerinin alınması hususuna daha fazla güven duyması ve bürokrasinin de gizlilik ile ilgili geleneksel direncini değiştirmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda devlet ile vatandaşlar ve özel sektör arasındaki güven ilişkisi ve veri mahremiyetine ilişkin güvenlik sorunsalı daha fazla tartışılmayı gerektirmiştir. E-devlet uygulamalarına yönelik olumsuz güvenlik algısı, esasında, internet ağları üzerinden her geçen gün çeşitli yöntemlerle kişisel ve kurumsal veri mahremiyetinin ihlal edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu açıdan e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması ile güvenlik sorunlarının artması üst düzeyde veri güvenliği sorununu gündeme getirmektedir. Bu bağlamda e-devlet uygulamalarının güvenlik boyutunda öncelikli olarak Türkiye’nin temel kamusal ve kurumsal veri altyapısına yönelik eksikliklerini tamamlaması gerekmektedir. Nitekim edevlet güvenliğinin, en az, ülkelerin coğrafi sınırlarının güvenliği kadar önemli olduğu ifade edilmektedir. Bu çalışma ilk olarak Türkiye’de kamu yönetimindeki e-devlet hizmetlerine yönelik güven sorunlarını irdelemeyi hedeflemektedir. Ardından bu sorunların önemli bir boyutu olan güvenlik altyapısına yönelik çeşitli çalışmalar ve gelişmelere dikkat çekilecektir. Bu bağlamda, kurumsal ve yönetsel açıdan Türkiye’deki e-devlet uygulamalarının güvenlik altyapısına yönelik risk alanlarına ve politika önerilerine yer verilmeye çalışılacaktır.
Globalization, dynamics of free market, and the impact oftransnational corporations on the administrative structures andoperations of countries and the spread of technology and internetnetworks have enabled e-government applications to be found in almostall public service areas. The fact that the state can present public servicesin digital environment and the work of state institutions is carried out inelectronic environment followed by the reduction of bureaucracy is shownas one of the most important indicators of modern state in today’s world.Thus, e-government applications have begun to be accepted as analternative part of the solution process developed against traditionalpublic administration problems.E-government applications have an important place among thetrust building factors in public administration. Discussions aboutsecrecy and security about e-government have begun to come to theagenda more and more in recent times. At this point, it is important thatthe bureaucracy change its traditional resistance to secrecy and alsocitizens should also be confident that adequate security and secrecymeasures are taken. In this context, the security relationships of the stateand the citizens with the private sector and security concerns about dataprivacy have begun to be discussed more.The negative security perception for e-government applications iscaused by the infringement of personal and corporate data privacy withvarious methods every day through internet networks. In this respect,the widespread use of e-government applications followed by the increasein security problems raise the issue of data security at a high level. In this context, in the dimension of security of e-government applications,Turkey needs to complete the shortcomings in the basic publicinfrastructure and corporate data. Thus, it is stated that e-government security is at least as important as the security of the geographicalboundaries of the countries.This study primarily aims to analyze the issues of trust for publicadministration on e-government services in Turkey. Then, it is going todraw attention to various studies and developments towards securityinfrastructure which is an important dimension of these problems. Thus,some suggestions for the security infrastructure of e-governmentapplications will be given from the institutional and administrative pointsof view.

E-devlet, Güvenlik, Siber güvenlik, Türkiye, E-government, Security, Cyber security, Turkey

Turkish Studies (Elektronik)

Kutlu, Ö., Sevinç, İ., Kahraman, S. (2018). Türkiye’de E-devlet uygulamalarında güvenlik risklerinin analizi. Turkish Studies (Elektronik), 13, 21, 129-156.