Hastanelerde kurum içi halkla ilişkiler çalışmaları, zor koşullarda görev yapan sağlıkçalışanlarının iş tatmini için önemlidir. Kurum içi halkla ilişkilerde birçok iletişim aracınınkullanılması mümkündür. Hastanelerin işleyişinde çok önemli bir yeri bulunan otomasyonsistemleri, kurum içi iletişimde etkili kullanıldığı takdirde üst yönetimin işinikolaylaştıracaktır. Çalışmanın amacı; bir tıp fakültesi hastanesinde, hastane otomasyonsistemiyle entegre çalışan kurum içi iletişim modülünün özelliklerinin incelenmesi vekullanıcılara modül üzerinden gönderilen mesaj içeriklerinin konulara göre sınıflandırılması,analiz edilmesi, elde edilen bulgular ışığında uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilersunulmasıdır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre hastanede, otomasyon sistemiüzerinden 2015 yılında 735, 2016 ise 421 olmak üzere toplam 1156 mesaj sağlık çalışanlarınagönderilmiştir. Mesaj içerikleri sınıflandırıldığında 2015 yılında en fazla gönderilenmesaj eğitim duyuruları (% 20,8), 2016 yılında ise en fazla evrak işleyişi (% 19,2), ikiyılın toplam rakamlarına bakıldığında ise eğitim duyuruları (% 18,3) en fazla paya sahiptir.Yıllar kıyaslandığında, 2016 yılında 2015 yılına göre gönderilen mesaj sayısında daönemli ölçüde bir düşme olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre; sistemdekikişiye özel veya tüm çalışanlara dönük sosyal programlar ile ilgili mesajların azlığı (%2,7) göze çarpmaktadır.
In hospitals, studies related to internal public relations are very important for the jobsatisfaction of healthcare workers who work in difficult conditions. It is possible to usemany communication tools in internal public relations. Automation systems, which havea very important place in the functioning of the hospitals, will facilitate the work of thesenior management if they are used effectively in the internal communication. The aim ofthe study is the analysis and the classification of the message contents according to thesubjects sent by a medical faculty hospital to the employees using automationcommunication module and make suggestions to the practitioners and researchers inaccordance with findings. According to the findings in the study; a total of 1156 messages, 735 in 2015 and 421 in 2016, were sent to the healthcare professionals over theautomation system at the hospital. When message contents are classified, educationannouncements (20.8%) have the largest share sent in 2015, document handlingmessages have the largest share (19.2%) in 2016 and education announcements (18.3%)have the largest share in the number of total messages sent in two years. It is seen thatthere is a significant decrease in the number of messages sent in 2016 compared to 2015.According to the study results; it draws attention that only (2,7%) of the messages in thesystem were related to private or general social programs.

İletişim yönetimi, Halkla ilişkiler, Otomasyon iletişim sistemleri, Communication management, Public relations, Automation communication systems

Selçuk İletişim

İleri, Y. Y., Uludağ, A. (2018). Kurum içi halkla ilişkiler bağlamında hastanelerde otomasyon sistemlerin değerlendirilmesi: Bir tıp fakültesi hastanesi örneği. Selçuk İletişim, 11, 1, 167-178.