İçedönük Bir Çocuğu Anlamak: Bir Anlatı Araştırması

Bu çalışmada, Serap Öğretmenin (çalışmanın ikinci yazarının) kendi deneyimlerinden yolaçıkarak sınıfındaki içedönük bir öğrencisinin farkına varma ve ona ulaşma gayreti incelenmiştir.Çalışma, nitel araştırma desenlerinden biri olan “anlatı araştırması” deseni kapsamında yürütülmüştür.Anlatı araştırmalarında temel amaç, bireylerin dünyayı deneyimleme biçimlerini kendi ürettiklerihikâyeler aracılığıyla incelemektir. Bu bakış açısıyla gerçekleştirilen bu çalışmada da SerapÖğretmenin aktardığı hikâyeler aracılığıyla sınıfındaki içedönük öğrencisiyle ilgili deneyimleri ve budeneyimlerinden yola çıkarak hem içedönük öğrencisinde neden olduğu değişim hem de mesleğindeyaşadığı dönüşüm incelenmiştir. Çalışmanın verileri, bir dizi yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluylaelde edilmiştir. Her görüşmenin deşifre edilmesinden sonra elde edilen veriler hakkında SerapÖğretmenden e-posta aracılığıyla yazılı olarak geri bildirim alınmış ve yeterince açık veya netolmayan hususlarla ilgili yeni görüşmelerle yeni veriler sorgulanmıştır. Ayrıca, araştırma raporununyazılmasından sonra Serap Öğretmenle işbirliğine gidilerek raporun tamamına ilişkin görüşüalınmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler belli bir kronolojik yapı içinde yeniden organize edilerekve araştırmanın alt-soruları çerçevesinde temalandırılarak beş tema altında sunulmuştur. Bu temalarşunlardır: (1) içedönük öğrencinin farkına varma, (2) içedönük öğrenciyi tanıma, (3) içedönüköğrenciye ulaşma, (4) içedönük öğrencideki değişimi/gelişimi izleme ve (5) mesleki açıdankazanımı/gelişimi değerlendirme. Çalışmanın bulgularına göre, Serap Öğretmen içedönük öğrencisiyleilgili istediği hedeflere ulaşmış olduğunu ve zor çocuk olgusuna ilişkin olarak da mesleki açıdanönemli bir anlayış geliştirdiğini düşünmektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre, diğer zor çocuk tiplerineilişkin olarak da gerçekleştirilecek kapsamlı anlatı araştırmalarına ihtiyaç vardır.
This study examined Teacher Serap’s (the second author of this study) effort to recognizeand reach an introverted student in her classroom based on her own experiences. The study wasconducted within the scope of the “narrative research” methodology, one of the qualitative researchdesigns. The main purpose of narrative studies is to examine the ways through which individualsexperience the world and reality by analyzing their own personal stories. From this point of view, thisstudy examined Teacher Serap’s experiences with an introverted student in her classroom through herown personal stories and the changes that these experiences caused both in the introverted student andher profession. Data were collected through a series of semi-structured interviews. After eachinterview was transcribed, written feedback from the teacher was obtained through e-mails and newinterviews were conducted with her about the issues that were not clear enough. In addition, afterfinishing the writing of the research report, Teacher Serap was invited to indicate her opinions on theentire report. Data were reorganized around the sub-questions of the study and presented in achronological framework under five themes. They include: (1) recognizing the introverted student, (2)getting to know the introverted student, (3) reaching the introverted student, (4) tracing the changes inthe introverted student, and (5) evaluating the professional attainments. According to the findings,Teacher Serap believes that she has achieved her desired goals for her introverted student anddeveloped an invaluable understanding about the phenomenon of difficult children. The studyconcludes that there is a need for comprehensive narrative research studies to be carried out on othertypes of difficult children.

Eğitim Araştırmaları, Sınıf öğretmeni, Zor çocuklar, İçedönük öğrenciler, Anlatı araştırması, Primary teacher, Difficult children, İntroverted students, Narrative research

Eğitimde Nitel Araştrımalar Dergisi

Saban, A., Sarıçelik, S. (2018). İçedönük bir çocuğu anlamak: bir anlatı araştırması. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 6, 1, 225-252.