Ekoturizm Rehberliği Anabilim Dalı Koleksiyonu

Bu koleksiyon için kalıcı URI

Güncel Gönderiler

Listeleniyor 1 - 13 / 13
  • Öğe
    Ekoturizm kapsamında Eskişehir ili hiking ve trekking rotaları
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Doğu, Gökçe; Dinç, Abdurrahman
    Dünya genelinde ve Türkiye'de tek düze (deniz, kum, güneş) bir turizm algısı benimsenmekte ve dolayısıyla kaynakların hızla yok olmaya başladığı görülmektedir. Kitle turizminin yarattığı tahribatın önlenmesi amacı, kişilerin doğaya duyduğu özlem, çevre kirliliği, şehirlerin stresli yaşamı, gelişmekte olan toplumlar da dâhil görece farkındalığın ve bilinç seviyesinin artması klasik turizm anlayışına tepki olarak yeni ihtiyaçlar ortaya çıkarmaktadır. Alternatif turizmin örneklerinden olan Ekoturizm, tüketme üzerine kurulu anlayışlar yerine, sürdürülebilirliği temel alan bir turizm çeşididir ve Ekoturizmin unsurları içinde doğa yürüyüşleri önemli bir yer tutmaktadır. İnsanların otellere ya da birçok farklı konaklama işletmelerine kapanmaktansa hareket etme, yeni yerler keşfetme, güzel manzaralar izleme, sağlık, esenlik, kendini dinleme gibi konulara yönelimleri bu talebi arttırmaktadır. Bu ihtiyaçlardan yola çıkıldığında, yapılan araştırmalar sonucunda Eskişehir ilinin çeşitli seviye ve zorluklarda, yılın her mevsiminde tercih edilebilecek birçok yürüyüş rotasına sahip olduğu görülmektedir. Ekoturizmin bir alt başlığı olarak, doğa yürüyüşlerinin fiziksel ve zihinsel sağlığa faydaları baz alındığında, hiking ve trekking faaliyetlerinin daha fazla tanınması ve yaygınlaşması; turizme olan katkılarının yanı sıra entelektüel, farkındalık seviyesi yüksek sağlıklı bir toplum yaratma açısından da önem arz etmektedir. Bu çalışmada, bir ekoturizm çeşidi olan Hiking ve Trekking faaliyetlerinin Eskişehir ili sınırları içinde incelenerek ekoturizme katkılarının araştırılması, rotaların haritalar üzerinde gösterilerek yerli ve yabancı ziyaretçilere rehber olması, parkurların tanıtılması ve rotaların bulunduğu bölgeler hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. Çalışmada, Coğrafi Bilgi Sistemleri araçları ile alan taraması yapılmış elde edilen bulgular haritalandırılmıştır. Rotalar; Bozdağ Bölgesi, Türkmen Dağı Bölgesi, Eskişehir Kent Ormanı Rotası, Şehir İçi Tarihi Rota, ve Yazılıkaya (Frig Vadisi) Rotası olmak üzere 5 bölümde incelenmiştir. Sonuç olarak, Eskişehir ilinde mevcut rotalar dışında yeni rotalar ile bu rotalar üzerinde pek çok turistik çekicilik tespit edilmiş ve kullanılması önerilmiştir.
  • Öğe
    Ege Bölgesi'ndeki millî parkların ekoturizm potansiyelinin araştırılması
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Ok, Mehtap; Dinç, Abdurrahman
    Zorlaşan hayat şartları insanların dinlenme ihtiyaçlarını artırmaktadır. Deniz, kum, güneş turizmi mevsimsel bir özelliğe sahip olduğundan, insanlar bu ihtiyaçlarını giderebilmek için farklı turizm türlerinin arayışı içine girmektedir. Millî parklar bu ihtiyacı karşılama potansiyeline sahip olan alanlardır. Ancak, millî parklar aynı zamanda korunan alanlardır. Bundan dolayı dinlenme ihtiyacı karşılanırken millî parklara zarar vermemek gerekmektedir. Bu noktada, temel felsefesi "doğada ayak izinden başka bir şey bırakmamak" olan "ekoturizm" akla gelmektedir. Millî parklarda tahribata sebep olmamak için, yapılabilecek en uygun turizm şekli "ekoturizm"dir. Bu araştırmada Ege Bölgesi'nde yer alan millî parkların ekoturizm potansiyellerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ekoturizm ve millî parklar ile ilgili yayınlar ve çalışmalar, bu konularla ilgili haberler, elektronik kaynaklar ve web siteleri, kanun ve yönetmelikler incelenmiştir. Ege Bölgesi'nde yer alan millî parklar araştırılmıştır. Bu millî parkların mevcut rekreasyon faaliyetleri, bu alanlarda bulunan kaynak değerler ve doğal güzellikler incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Millî parkların bulunduğu alanların coğrafî özellikleri, tarihî ve kültürel gelişimi üzerine incelemeler yapılmıştır. Öte yandan, bu millî parkların sahip oldukları ekoturizm potansiyeli ve yapılabilecek faaliyetler irdelenmiştir. Millî parklar yerinde gözlemlenmiştir. Doğa Koruma ve Millî Parklar Bölge Müdürlükleri, Şeflikleri ve millî parkların ziyaretçi merkezleri ziyaret edilmiş ve yetkili kişilerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan fotoğrafların büyük çoğunluğu yazar tarafından çekilmiştir. Millî parklarda çeşitli rekreasyon faaliyetleri yapılmasına rağmen, bazı parklarda potansiyelin altında kalındığı sonucuna varılmıştır. Bu rekreasyon faaliyetlerinden bazılarının ise parkların korunması ve sürdürülebilirliği açısından tehlikeli olabileceği düşünülmektedir.
  • Öğe
    Ekoturist etiğinin değerlendirilmesi: Bir ölçek uyarlama çalışması
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Ulusoy, Suat; Koçyiğit, Murat
    Sorumlu bir seyahat biçimi olan ekoturizmin başarısı, ekoturistlerin duyarlı davranışlarına bağlıdır. Ekoturistlerin; ekoturizmin etik prensiplere uygun davrandıkları varsayılsa da gerçekten böyle olup olmadığını tespit etmek için somut verşihtiyaç duyulmaktadır. Bu gerekçelerle hazırlanan çalışmanın amacı, Nowaczek tarafından ekoturistlerin etik davranışlarını ve düşüncelerini ölçmek için geliştirilen Ekoturist Etik Ölçeği (EEÖ)' ni Türk dili ve kültürüne uyarlamaktır. Ölçek, teleoloji, deontoloji ve varoluşçu etik boyutlarına sahip 24 maddeden oluşmaktadır. Çalışmada veriler farklı meslek gruplarına mensup 422 kişiden elde edilmiştir. Uyarlama aşamasında ölçek maddeleri uzmanlar tarafından Türkçe 'ye çevrilmiş ve Türk diline uygunluğu incelenmiştir. Geri çeviri yöntemi ile orijinal ölçek ile arasındaki tutarlılığa bakılmıştır. Ölçeğin faktör yapısını test etmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanılmıştır. Mevcut yapının doğruluğu iki farklı model ile test edilmiştir. DFA sonucunda Model 1'in, Model 2'ye görece daha iyi uyum göstergeleri ürettiği görülmüştür. Elde edilen iyi uyum göstergeleri genel olarak iyi ve mükemmel düzeydedir. Güvenirlik için Cronbach Alfa katsayısı hesaplanmış ve bulunan .80 ölçeğin güvenilir olduğunu göstermiştir. Ölçeğin güvenilirliği ayrıca Spearman Brown iki yarı test korelasyonu ile hesaplanarak ortaya konmuştur. Analiz sonuçları ölçekten elde edilen puanlara yönelik güvenilirlik ve geçerlilik kanıtlarının yüksekliğini ortaya koymaktadır. Bu durum, Türk kültürüne uyarlanan Ekoturist Etik Ölçeği'nin Türkiye bağlamında kullanılabileceği kanıtlanmıştır.
  • Öğe
    Ekoturizm kapsamında Orta Doğu ülkelerinin incelenmesi
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Yılmaz, Kurtuluş; Dinç, Abdurrahman
    Turizm, tüm dünyada ve Türkiye'de büyük bir sektör olup, her geçen önemini artırmaktadır. Bu sektör gelişirken sosyo-ekonomik ve çevresel tahribatlara da yol açmış ve bu tahribat insanları alternatif türlere yöneltmiştir. Turizmin en bilinen modeli deniz-kum-güneştir. Bu modelin yerine geçecek en önemli çeşit ekoturizmdir. Ekoturizm çevreye minimum zararla ve yerel halkın çıkarlarını koruyarak uygulanır. Dünya geneli bir problem olan sürdürülebilirlik için ekoturizm iyi bir kaynaktır. Bu çalışmanın amacı Orta Doğu ülkelerinin (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, İran, İsrail, Katar, Kıbrıs, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün ve Yemen) ekoturizm olanaklarının incelenmesidir. Çalışmanın gerçekleştiği yer olan Orta Doğu; tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve konumu ile tüm medeniyetlerin beşiği konumundadır. Araştırmanın yöntemi nitel olup, ikincil veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Tez kapsamındaki ülkeler birer birer ekoturizm bağlamında incelenmiştir.
  • Öğe
    “International Handbook on Ecotourism” kitabının betimleyici çeviri araştırması çerçevesinde incelenmesi
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Dönmez, Mehmet; Dinç, Abdurrahman
    Ekoturizm, çevreyi koruyan, yerel halkın refah düzeyini gözeten doğaya duyarlı alternatif ve sürdürülebilir bir turizm çeşididir. Değişen dünya düzeninde, bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizm de her geçen gün değişime uğramaktadır. Turizm çeşitleri içerisinde doğayı korumayı amaç edinen; sürdürülebilirliğin sağlanmasını her şeyin üzerinde tutan ve yerel halkın refahını gözeten en önemli turizm çeşidi ekoturizmdir. Her geçen gün tahrip edilen doğal yaşam, özü değişen kültürler ve tehlike altındaki türler ile dünyamız büyük bir tehlike altındadır. Şehirlere sıkışan insan nüfusu her geçen gün doğadan kopmakta ve yalnızlaşmaktadır. Doğanın her zaman bir parçası olan insanoğlu, doğadan koptukça ve farkındalığını yitirdikçe daha büyük bir boşluğa düşmektedir. Ekoturizm, doğanın bir parçası olan insanoğlunu onunla yeniden buluşturmayı, farkındalığını artırmayı; doğayı korumayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemektedir. Dünya genelinde ekoturizme yönelim son yıllarda büyük oranda artış göstermiştir. Birçok ülke, ekoturizm ilkelerine bağlı yönetim anlayışları ile ekoturizmi benimsemiştir. Örnek uygulamalar ile doğayı korumayı başarmış; bunun yanında yerel kültürleri koruyarak sürdürülebilirliği sağlamayı başarmıştır. Aynı zamanda bu ülkeler, dünya genelinden birçok turisti ülkelerinde ağırlayarak, milli gelirlerini artırmışlardır. Bu akademik çalışmada, “International Handbook on Ecotourism” Kitabının Betimleyici Çeviri Araştırması Çerçevesinde İncelenmesi yapılarak, Türkçe çevirisi yapılmıştır. Bu çalışma ile Türkiye’de, ekoturizm alanında kaynak olabilecek bir çalışma yaparak, Türkiye’de ekoturizmin gelişimine katkı sunulması hedeflenmiştir.
  • Öğe
    Sürdürülebilirlik kapsamında Derebucak İlçesi'nin (Konya) ekoturizm potansiyeli ve yerel halkın ekoturizm algısı
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023) Karakök, Hamdi; Dinç, Abdurrahman
    Turizm aktivitelerinin çevre üzerindeki baskı faktörünü yükselterek, hava kirliliği, çevredeki taşıma kapasitesinin kurtulması, yaban hayatın habitatının muhafaza altına alınması ve bu hayatta bulunan hayvan ve bitki türlerinin zarara uğraması gibi birçok kötü tarafı bulunmaktadır. Bütün bu negatif turizm etkenlerinin önüne geçebilmek ve aynı zamanda tatil yapabilmek için doğa yanlı bir alternatif turizm çeşidi ortaya çıkmıştır. Her alanda olduğu gibi turizm alanında da değişiklikler meydana gelerek başkalaşım geçirmektedir. Birçok ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm, insanların doğaya ve kültürel miraslara olan ilgisinin artması, sakin bir seyahatin benimsenmesi gerekçesi ile ekoturizm kavramını ortaya çıkartmıştır. Son yıllarda çevre bilincinin artması ve insanların boş zamanlarını deniz, kum ve güneş turizmi dışındaki turizm faaliyetlerine ayırmaya başlaması ekoturizme ve faaliyetlerine olan ilgiyi artırmıştır. Turizm endüstrisinde doğal çevrenin ve kaynaklarının korunarak devamlılığının sağlanabilirliğini sağlayıcı yapıtaşlarından bir tanesi olan ekoturizm sektörü, doğal bölgeler, yerli halk ve turistik aktiviteler arasındaki ilişkiyi destekleyerek bir denge oluşturulmasını sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmada, Derebucak ilçesinin ekoturizm potansiyeli incelenerek yerel halkın ekoturizm algısı ele alınmıştır. Ayrıca alternatif ve sürdürülebilir turizm türlerinden biri olan doğa temelli ekoturizmi, ekoturizmin türleri, Dünya ve Türkiye ekoturizmini incelemektedir.
  • Öğe
    İstanbul'daki adalarda ekoturizm potansiyeli
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023-07-04) Solak, Esma; Dinç, Abdurrahman
    Adalar, çevresine göre benzersiz özellikler sergileyen ve etrafı sularla çevrili fiziksel alanlardır. Sınırlı fiziksel özelliklere ek olarak, sosyal olarak içine kapanık, bağımsız; içsel ve dışsal olarak iletişim kurmakta zorlanan kara parçaları olarak görülmektedir. İstanbul Adalar ilçesi 9 adadan oluşan sadece 5 adasında yerleşim olan doğal görünümü bozulmamış ve kendilerine özgü gerek günlük turizm gerekse kültür turizmi bağlamında ilgi çeken Türkiye'nin önemli adalarıdır. Bu çalışma İstanbul'daki adalarda ekoturizm potansiyelini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda doğal turizm değerlerinin yanı sıra geleneksel yaşam tarzını, kültürel ve sosyal değerlerini de göz önünde tutan kültürel turizm değerleri ile birlikte stratejik turizm planlamasının yapılmasına ve mutlak koruma esasının turizm gayesine göre geliştirilmesine imkân tanıyan bir model olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmanın başlangıcında, ekoturizm ve bileşenleri tanımlanmıştır. Çalışmanın ikinci iv bölümünde çalışma yönteminde bahsedilerek, Adalar ilçesinin tarihi ve coğrafi özelliklerine değinilerek ilçe ulaşım imkanlarına, iklim ve bitki örtüsüne yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, bölgenin ekoturizm bileşenlerinin ortaya çıkması adına bölgedeki adaların turizm potansiyeline doğal turizm özelliklerine kültürel turizm değerlerine yer verilmiştir; Son aşamada ise, tez kapsamında, doğal ve kültürel ekoturizm değerlendirmesi yapıldıktan sonra, adalarda sürdürülebilir turizm temeline dayanan koruma ve kullanıma yönelik hedefler ve öneriler ortaya konulmuştur.
  • Öğe
    Orta Avrupa ülkelerinin ekoturizm kapsamında incelenmesi
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023-06-05) Topsakal, Yunus; Dinç, Abdurrahman
    Ekoturizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği destinasyonlarda gelişen turizmin yönetilmesi günümüzde nerdeyse zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir. Dolayısıyla, dünyanın çeşitli destinasyonlarında ekoturizm ile ilgili faaliyetler çeşitlenmiştir. Küresel anlamda, ekoturizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği destinasyonların koşullarına göre geliştirilen çözümlere ve iyi uygulamalara (best practice) odaklanan araştırmalar yapılmıştır. Tez çalışmasının amacı Orta Avrupa ülkelerinde (Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Lihtenştayn, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya ve İsviçre) ekoturizm faaliyetlerinin incelenmesidir. Tez nitel bir çalışmadır. İkincil veriler ve fotoğraflar tez kapsamındaki ülkelerin resmi sitelerinden elde edilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde tez kapsamındaki ülkeler tek tek ekoturizm bağlamında incelenmiştir. Bu ülkelerde gerçekleştirilen ekoturizm faaliyetleri dağ turizmi, yamaç paraşütü, yaban hayatı gözleme, kamp-karavan turizmi, kuş gözlemciliği, inanç turizmi, avcılık, doğa yürüyüşü, foto safari, yayla turizmi, mağara turizmi, festivaller, su sporları, botanik turizm, ekogastronomi turizmi, yöresel ürünler, sportif olta balıkçılığı, termal turizm, kültür turizmi gibi ekoturizm türleri kapsamında incelenmiştir.
  • Öğe
    Ardahan ili Çıldır ilçesi ve çevresinin ekoturizm potansiyelinin değerlendirmesi
    (2022) Sezer, Beste; Dinç, Abdurrahman
    Ekoturizm, doğal ve kültürel kaynakların korunmasını hedefleyen, bu faaliyetleri sürdürürken yerel halkın aktivitelerden en üst seviyede fayda sağlamasını amaçlayan sorumlu turizm türüdür. Bu bağlamda çalışmanın alanı olan Çıldır ilçesi ve çevresi sahip olduğu doğal ve kültürel alanları ile ekoturizm çalışmalarında yüksek potansiyele sahip bölgelerden biridir. Çıldır ilçesi; idari olarak Ardahan iline bağlı, coğrafi olarak ise Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde ve Gürcistan’a komşu olan bir sınır ilçesi konumundadır. Türkiye’nin yüksek ilçelerinden biri olan Çıldır, coğrafi konumu ve fiziki özellikleriyle son yıllarda kendinden söz ettirmeye başlamıştır. Özellikle son yıllarda doğal ve bozulmamış alanların daha değerli olması Çıldır’ın bakir bir coğrafyada yer alması ekoturizm bakımından önemli olmasını sağlamıştır. Bu çalışmada Çıldır ilçesi ve çevresinin ekoturizm potansiyelinin tespit edilmesi amaçlanmış ve bu potansiyelin değerlendirilmesi için yapılması gerekenler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın yöntemi olarak literatür taraması yapılmış, nitel araştırma yöntemlerinden mülakat (görüşme) tekniği kullanılmıştır. Literatür taraması, mülakat ve yapılan gözlemler neticesinde elde edilen bilgiler doğrultusunda swot analizi yapılmıştır. Ayrıca bölgede ekoturizm çalışmaları bakımından değerlendirme altına alınabilecek alanlar gözlemlenmiştir. Böylece Çıldır ve çevresinde ekoturizm çalışmalarının yürütülebileceği sahalar ortaya çıkartılmış ve faaliyet alanları belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda Çıldır ilçesi ve çevresinde yeterli sayıda konaklama tesisinin bulunmaması, sahip olunan yemek kültürünün gerekli oranda turizm çalışmalarında yer almadığı, bölgedeki ulaşım faaliyetlerinin yetersizliği, bölgede aktif bir biçimde yapılabilecek olan turizm aktivitelerinin organizasyon ve planlama eksikliği sebebi ile yapılamaması sonucuna ulaşılmıştır. Çıldır ilçesinde karlı ve buzlu gün sayısının fazla olmasından kaynaklı kış turizmi faaliyetleri öne çıkmıştır.
  • Öğe
    İskandinav ülkelerinde ekoturizm faaliyetleri
    (2022) Arıcı, Ebru; Dinç, Abdurrahman
    Dünyada birçok ülke için önemli bir sektör haline gelen turizm; kültürel, ekonomik ve sosyal açılardan ön plana çıkmıştır. Daha önce turizm faaliyetleri 3S (sea, sand, sun) deniz, kum ve güneş kavramları etrafında devamlılığını sürdürürken zamanla alternatif turizm çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bu turizm türlerinden birisi de ekoturizmdir. Ekoturizm, çevreyi korumayı, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini hedefleyen ve yerel halkın bu durumdan en yüksek seviyede fayda sağlamasını gözeten duyarlı bir turizm türüdür. Bu çalışmanın amacı İskandinav ülkelerinde ekoturizm etkinlik ve faaliyetlerinin incelenmesidir. Çalışmanın alanı olan İskandinav ülkeleri sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakları, coğrafi konumu, tarihi alanları ile ekoturizm açısından yüksek potansiyele sahiptir. Çalışmanın yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. İskandinav ülkelerinde yapılan ekoturizm faaliyetleri konusunda literatür taraması yapılmış ve düzenlenen faaliyetler incelenmiştir. Çalışmanın sonunda İskandinav ülkelerinde ekoturizm konusunda yeterli akademik çalışmanın olmadığı, ekoturizm kavramının yerel halk ile bütünleştirilmediği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte her bir İskandinav ülkesinin ekoturizm kavramına farklı bir bakış açısı ile yaklaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Finlandiya ekoturizm faaliyetlerinde gastronomik çalışmalarını ön planda tutmuştur. İsveç, daha çok kültürel bir boyutta yaklaşmış ve yerel kültürleri baz alan Viking turizmi, Sami turizmi gibi turizm türlerini ön planda tutmuştur. Norveç ekoturizm çalışmalarında çoğunlukla balıkçılık ve fiyord turları ile yer almış, İzlanda coğrafi şartları sebebi ile jeoturizmi aktif bir biçimde kullanmıştır. Danimarka, doğa yürüyüşü etkinlikleri ile ön plana çıkmıştır. Grönland, Aland Adaları ve Faroe Adaları, ada ülkeler olmasına rağmen ekoturizm sektöründe sadece balıkçılık ve kıyı turizmi ile değil, doğa yürüyüşleri, kuş gözlemciliği gibi faaliyetler ile etkinliklerini sürdürmüşlerdir. Bu bilimsel çalışma sonucunda İskandinav Bölgesi’nde turizm ve ekoturizm faaliyetlerinin coğrafi, sosyal ve kültürel özelliklerin etkisinde geliştiği ve bu ülkelerde ekoturizm potansiyelinin önemli bir ölçüde var olduğu sonucuna varılmıştır.
  • Öğe
    Batı Avrupa ve Kuzey Avrupa ülkelerinde ekoturizm trendleri
    (2022) Kiraz, Fatih; Dinç, Abdurrahman
    Turizm sektöründe ekoturizm ile ilgili sunulan ürünler ve faaliyetler ziyaretçiler için popüler bir turizm olgusudur. Bu çalışmanın amacı doğal alanları odağına alan ekoturizme dair trendlerin incelenmesidir. Çalışmanın alanını sahip olduğu doğal güzellikler ile potansiyeli oldukça yüksek karakteristik özellikler taşıyan Batı Avrupa ve Kuzey Avrupa Ülkeleri oluşturmaktadır. Çalışmanın yönteminde betimsel nitelik taşıyan bu araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, Batı Avrupa ve Kuzey Avrupa Ülkelerinin ekoturizm potansiyeli değerlendirilmiş, analizler yapılmış ve ilgili ülkelerde ekoturizm faaliyetlerindeki trendler açıklanmıştır.
  • Öğe
    Ekoturizmde kültür ve coğrafyanın etkisi: Sahraaltı Afrika bölgesi örneği
    (2022) Yılmaz, Fatma; Dinç, Abdurrahman
    Dünyada kitle turizmi, gelir ve büyümeye odaklandıkça, çevreye ve kültürlere verdiği zarar artış göstermiştir. Kitle turizmine alternatif olarak çıkan ekoturizm kavramı ise, kitle turizmin çevreye olan etkisinin azaltılması, yerel kültürlerin korunması ve halka gelir sağlaması gibi temel amaçları benimsemiştir. Özellikle 1990’lı yıllardan sonra artan ekoturizm faaliyetleri, tüm dünyada hızla gelişme göstermiştir. Bu gelişmelerin en yoğun yaşandığı kıtaların başında Afrika kıtası gelmektedir. Afrika kıtasında Sahra Çölü’nün güneyinde kalan ve “Kara Afrika” olarak da adlandırılan topraklar, UNWTO 2019 yılı verilerine göre son 9 yılda turist sayılarında % 44 artış göstermiştir. Sahraaltı Afrika ülkelerinde ekoturizm faaliyetleri, biyoçeşitlilik, doğal güzellikler ve yerel halklara ait kültürel farklılıklarının ve tarihlerinin ekoturizm türlerinde etkisi dikkat çekmektedir. Çalışmanın amacı Sahraaltı Afrika Bölgesi’nin ekoturizm potansiyelinde kültürel ve coğrafi değerlerinin etkisini belirlemektir. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılarak, bölgedeki ülkelerin yıllık ziyaretçi sayıları baz alınmış ve 13 ülkenin öne çıkan turizm destinasyonları incelenmiştir. Buna göre, araştırma yapılan bu ülkelerdeki ekoturizm faaliyetlerinin öne çıkmasında, coğrafi değerler olan “Büyük 5” hayvanlarının ve buna bağlı olarak safari kavramının etkili olduğu görülmüştür. Kültürel faktörler olan, yerel halkların yaşam tarzları ve danslarının yanısıra ülkelerin sömürge tarihleri de bu bölgelerdeki turizm potansiyelinde belirleyici özelliklerdir. Bu bilimsel çalışma sonucunda Sahraaltı Afrika Bölgesi’nde turizm ve ekoturizm faaliyetlerinin, coğrafi unsurlar ve etnik kültürlerin etkisinde geliştiği sonucuna ulaşılmıştır.
  • Öğe
    Karayip Topluluğuna üye ülkelerde ekoturizm faaliyetleri
    (2022) Ayhan, Abdülkerim; Dinç, Abdurrahman
    Son yıllarda yükselişte olan dünya nüfusu ve yoğun kentleşme, turizm kavramında kayda değer değişikliklere sebep olmuştur. Turizm denince ilk akla gelen deniz-kum-güneş destinasyonları insanın tatile ve doğaya olan ihtiyacını gidermekte yetersiz kalmıştır. İnsanlar doğal alanlarda yapılabilen farklı turizm faaliyetlerine ve yerel kültürleri deneyimlemeye yönelmişlerdir. İşte bu noktada “Ekoturizm” kavramı hızla gelişmiş ve bir sektör haline dönüşmüştür. Özellikle pandemi süreciyle doğa temelli faaliyetler artmış ve ekoturizme geçiş hızlanmıştır. Ekoturizm; çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyoekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm türü olarak tanımlanmaktadır. Kitlesel turizmden farklı olan ekoturizm Dünya Turizm Örgütüne göre dünyada en hızlı gelişen turizm türü olarak ifade edilmektedir. Ayrıca, ekoturizm gezginlerin hem fiziksel peyzaj hem de kültürel özellikler bakımından alanlar hakkında eğitilmesine izin vermektedir. Bununla birlikte; belli bölgelerin korunmasına ve yoksul kırsal yerlerin ekonomik kalkınmasına katkı sağlar. Bu bilimsel çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Betimsel nitelik taşıyan bu araştırmada, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada akademik çalışmalardan, uluslararası kuruluşların Karayip Topluluğuna üye ülkeler ile alakalı hazırlamış oldukları çevrimiçi belgelerden, raporlardan, sayısal verilerden, ülkelere ait resmi çevrimiçi turizm ile alakalı internet sitelerinden faydalanılmıştır. Çalışma alanını oluşturan Karayip Topluluğu; Orta Amerikada bulunmakta ve kısaca CARICOM olarak ifade edilen 15 ada ülkesiden oluşmaktadır. Doğal kaynakları ve kültürel değerleri bakımından bir cazibe alanı oluşturan bu bölge aynı zamanda yoğun nüfuslu ülkelere özellikle ABD’ye yakın olması nedeniyle de ekoturizm faaliyetleri için tercih edilen bir bölge durumundadır. Bu çalışma da tek bir ulus devlet gibi düşünülen fakat 7000 ada ve adacıktan oluşan dünyanın en geniş tuzlu su denizindeki Karayip topluluğuna üye olan 15 ülkenin ekoturizm faaliyetleri üzerinde durulmuştur. Bu bölgede kuş gözlemciliğinden, doğa yürüyüşüne kadar pek çok türde ekoturizm faaliyeti yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda bu ülkeler için turizmin ana döviz kaynağı olduğu ve bölgenin kalkınmasında hayati bir öneme sahip olduğu tespit edilmiştir. Son yıllarda özellikle ekoturizme yönelik yapılan yatırımlar sonucunda ekoturizm faaliyetlerinin ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılası’na olumlu katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir.