Çalışanların Örgütsel Yalnızlık Algısının İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkileri

Bu çalışmada işletmelerdeki çalışanların örgütsel yalnızlık algıları ile iş tatminleri, işten ayrılma niyetleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Literatürde örgütsel yalnızlık iş tatmini ya da işten ayrılma niyeti arasında bulunan ilişkiye dair sınırlı sayıda araştırma mevcuttur. Araştırma amacı doğrultusunda Konya il merkezindeki iki adet kamu bankası çalışanları esas alınmıştır. Anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Büro çalışanlarından geri dönen anket sayısı 182 olmuştur. Veriler, betimleyici analizler, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve Yapısal Eşitlik Modeli ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, örgütsel yalnızlığın iş tatminin azalttığı ve işten ayrılmayı tetiklediği sonucuna ulaşılmıştır.
In this study, it was aimed to investigate whether there is a relationship between perceptions of organizational loneliness and job satisfactions and intentions to leave work. There is limited research in the literature on the relationship between organizational loneliness and job satisfaction or intent to leave work. Two public bank employees in Konya province center were taken as the basis for the research purpose. Data were collected by questionnaire method. The number of the questionnaires returned from the office staff was 182. The data were evaluated with descriptive analysis, explanatory and confirmatory factor analysis, correlation analysis and Structural Equation Model. According to the results of the analysis, organizational loneliness has resulted in reducing job satisfaction and triggering intention to leave work.

Örgütsel Yalnızlık, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Organizational Loneliness, Job Satisfaction, Intention to Leave

Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Erdirençelebi, M., Ertürk, E. (2018). Çalışanların örgütsel yalnızlık algısının iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerine etkileri. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 2, 603-617.